Агенция за връзки с обществеността и реклама
Телефони 0879/ 47 69 18, 0879/ 47 29 18
Адрес за кореспонденция гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9
e-mail info@pr-avenue.net

Новини

Изцяло подмениха оборудването в отделението по неонатология на УМБАЛ "Дева Мария"

19.11.2019

Заглавие новина

В навечерието на Световния ден на недоносените деца, отделението по неонатология на университетска болница „Дева Мария“ се сдоби с нови четири кувьоза. Техниката е от топ марката Dräger, а заедно с нея отделението получи и последно поколение апаратура за неинвазивна механична вентилация. Това е финалната инвестиция, която университетска болница „Дева Мария“ прави, за да подмени изцяло апаратурата за най-малките си пациенти в интензивния сектор.

„Със закупуването на новите четири кувьоза общата бройка на кувьозите ни стана 12 и можем да кажем, че напълно сме подменили оборудването в сектора. При 8 интензивни единици, които имаме стационирани на територията на интензивния ни сектор, наличната апаратура е напълно достатъчна да поеме всички бебетата, изискващи интензивно лечение и апаратна вентилация.“ доволна е от придобивката д-р Мария Търнева, началник на отделението по неонатология.

Средно на година в университетска болница „Дева Мария“ проплакват 1300 бебетата, като около 10% от тях преминават през интензивния сектор на отделението по неонатология. То продължава да бъде единственото с трето, най-високо ниво на компетентност в Бургас и с право да отглежда деца с тегло от 600 гр.

В интензивния сектор за лечение на новородени се отглеждат недоносени деца с ниско и екстрено ниско тегло, новородени с дихателни проблеми, изискващи апаратна вентилация, сърфактнат терапия, комплексно лечение на недоносени бебета с бронхо-пулмонална дисплазия. Благодарение на наличието на високоспециализирана апаратура и навременна диагностика и лечение, в последните пет години в отделението са били проследени 12 деца, родени с ретинопатия и спасени от ослепяване.

Отделението си сътрудничи с най-добрите детски кардиолози, детски офталмолози и детски хирурзи за уточняване на критични кардиопатии, ретинопатия на недоносеното и аномалии, изискващи спешна хирургична интервенция. На разположение на неонатолозите е и специализирана линейка, с която децата с уточнена патология, изискваща оперативно лечение (кардиопатии, ретинопатии и аномалии на дихателната и храносмилателна система се привеждат за оперативно лечение в Националния център по сърдечно- съдова хирургия и УМБАЛ „Свети Георги“, очна клиника и детска хирургия.

Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия в МЦ "Оксиком" този месец

06.11.2019

Заглавие новина

Безплатен скрининг за диабетна ретинопатия ще се проведе в МЦ „Оксиком“ този месец. Инициативата е част от кампания на Българското дружество по офталмология, която ежегодно се провежда във водещи клиники в цялата страна по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.

Скринингът в МЦ „Оксиком“ ще се проведе на 14 ноември. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел. 056/860 210, 056/860 839 или на 0886/ 161 161. Направление от личен лекар не се изисква. Захарният диабет е нарастващ медицински проблем в целия свят. Той причинява поредица от дългосрочни системни усложнения, които имат значително влияние върху отделния пациент и обществото като цяло, тъй като заболяването обикновено засяга хората в най-активните им години.

Диабетиците често развиват очни усложнения като роговични промени, глаукома, неоваскуларизация на ириса, катаракта и невропатии. Най-често срещаният и с най-голям риск по отношение на зрението проблем обаче си остава диабетната ретинопатия, която е всъщност и една от определящите причини за слепота във възрастта между 25 – 74 години.

Офталмолозите на МЦ „Оксиком“ препоръчват на диабетиците поне два пъти годишно да извършват профилактични очни прегледи. „Диабетиците трябва да минават преглед поне два пъти годишно, ако не е препоръчана по-честа консултация от лекуващия ги офталмолог. Тъй като понякога заболяването обхваща първо периферията на очното дъно, а не централната зона, зрението остава по-дълго време добро, въпреки тежките и опасни промени, които се случват в окото“, предупреждава д-р Мерсинков. Възникването на диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива се най-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години. Понякога обаче първо се откриват промените в очното дъно и след това се установява диабет.

Откриват най-модерната клиника за хемодиализа в Бургас този месец

08.07.2019

Заглавие новина

Най-модерните технологии в сферата на хемодиализата са вече в Бургас. Този юли в крайморския град отваря врати специализиран медицински център NephroLife. Откриването на клиниката ще се състои на 19 юли от 12 часа. Официални гости ще бъдат кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, представители на здравните власти и бизнес средите в града.

Центърът се намира на удобно и спокойно място - в к-с „Изгрев“, зад мол „Плаза“. Това е първият диализен център в България, който въвежда високотехнологичните практики, прилагани в Израел – един от центровете за качествено специализирано лечение и иновации в света. Консултант на центъра е проф. Дорон Шварц. Той е ръководител на отделението по нефрология и диализа в Ихилов Сурас, една от най-големите болници в Израел. Проф. Шварц е преподавател в университета в Тел Авив и е включен в списъка на „Най-добрите израелски лекари“ на списание „Форбс“. На чело на NephroLife в Бургас, като медицински директор, застава д-р Николай Тодоров. Той има над 40 години опит и присъства два пъти в списъка на „Най-добрите лекари в София“.

Индивидуалното отношение към всеки болен е залегнало в стратегията на медицинския център. Екипът на клиниката ще осигурява на пациентите цялостен скрининг, включително периодични кръвни, биохимични и хормонални изследвания за проследяване на ефективността на лечението. Ако е необходима корекция на терапията, специалистите в диализния център ще назначават такава. На място ще се осъществяват и консултации с диетолог, както и с квалифициран психолог.

Сградата е оборудвана и обзаведена по начин, който да осигури на пациентите комфорт и приятна обстановка, по време на лечението. Всеки от тях ще има на разположение лично пространство с телевизор и стойка за компютър или таблет, така че времето прекарано в центъра да минава неусетно. В рамките на дневния си престой, пациентите ще могат да изпият чаша кафе или чай, да се насладят на леките закуски от менюто или просто да се отдадат на няколко часа с книга в ръка. Пациентите ще могат да се възползват и от безплатен транспорт от и до здравното заведение в диализните дни.

Пациенти с бъбречни заболявания впечатлени от най-новия диализен център в Бургас

23.06.2019

Заглавие новина

Над 60 пациенти с бъбречни заболявания от Бургас и региона посетиха най-новия диализен център в морския град. Разделени в три отделни сесии, в рамките на Деня на отворените врати, пациентите имаха възможността да се запознаят отблизо с дейността, екипа и апаратурата на клиниката. Домакини бяха медицинският директор на клиниката – д-р Николай Тодоров, главна сестра Бисерка Николаева и административният мениджър Силвия Гюлева.

„Искам да Ви уверя, че в диализен център „NephroLife“ ще работим с всички най-съвременни медикаменти. Нищо няма да бъде ограничавано и нищо няма да бъде спирано. Тук ще бъдат предписвани индивидуални схеми на лечение на болните, ще се осигурява всичко необходимо на пациентите“, заяви д-р Тодоров при срещите с диализни пациенти и техните близки.

Д-р Тодоров работи в сферата от самото създаване на хемодиализата у нас, вече 40 години. Специализирал е в чужбина дълги години, за да пренесе в страната ни международната експертиза, която се възприема от специалистите и в момента. Над 3000 пациенти са преминали през вещите ръце на д-р Тодоров за поставяне на съдов достъп. Експертът е и консултант при всички случаи с усложнения. „Хубаво е да има частни диализни центрове, за да може не само да има конкуренция, но и да има право на избор за пациентите. Обиколил съм всички диализни центрове у нас. Това е клиника с европейски стандарт, мога да твърдя най-добрата на Балканите“, коментира Валентин Георгиев – председател на пациентската организация на болните на диализа.

Специализираната клиника в Бургас разполага с две общи зали, както и с две по-малки, осигуряващи по-голямо уединение за пациентите с придружаващи заболявания. Те са оборудвани с апарати от последно поколение, телевизори с индивидуални слушалки за всяко диализно легло, Wi-Fi със свободен достъп, стойки за таблет, книга или лаптоп.

Климатичната система е централна, като оборудването е модерно изградено, така че да осигурява равномерна температура във всяка зона на центъра. Всеки пациент ще получава лека закуска и напитка по време на престоя си, като менюто представлява селекция от здравословни храни, сандвичи с пълнозърнест хляб, качествени продукти, съобразени със специфичните нужди на диализните пациенти.

Центърът разполага със съблекални за мъже и жени, обзаведени с индивидуални шкафчета за лични вещи. „Всички тези удобства няма да подлежат на каквото и да било доплащане от страна на пациента“, подчерта г-жа Гюлева. Оборудването и обзавеждането на центъра са финансирани от израелски инвеститори, които управляват здравни заведения в целия свят. Неслучайно консултант на центъра е проф. Дорон Шварц - ръководител на отделението по нефрология и диализа в Ихилов Сурас, една от най-големите болници в Израел.

Специалистите са подготвени и за работа с пациенти с придружаващи диагнози, които ще получават специфично консултиране. За болните от хепатит В и С, например, ще консултира д-р Косева, която ще оказва помощ при насочване към специалист и назначаване на комбинирана терапия за тяхното цялостно излекуване, уточни д-р Тодоров. На разположение за консултации ще има диетолог и психолог.

Диализният център ще работи на три смени, включително в събота. Медицинският персонал ще бъде на разположение на пациентите, като всеки от тях може да търси консултации на място или по телефона. Осигурен е и транспорт, както и безплатен паркинг за тези, които предпочитат да използват личен автомобил.

Центърът разполага с всички необходими разрешения от здравните власти и ще стартира работа с пациенти от началото на месец юли. Официалното му откриване е насрочено за 18 юли. То ще се осъществи с подкрепата на Посолството на Израел у нас, Министерството на здравеопазването, кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

Ден на отворените врати представя най-модерните технологии при диализата в Бургас

19.06.2019

Заглавие новина

Най-модерните технологии в сферата на хемодиализата стъпват в Бургас. Този юни в крайморския град отваря врати специализиран медицински център NephroLife, който ще предложи на пациентите в региона висококачествено лечение в уютна среда. Те ще имат възможността да се запознаят отблизо с дейността, екипа и апаратурата на клиниката в рамките на Ден на отворените врати, който ще се проведе на 23-и юни (неделя). Центърът се намира на удобно и спокойно място - в к-с „Изгрев“, зад мол „Плаза“. Опознавателната обиколка ще бъде разделена на три сесии - от 10:00, 12:00 и 14:00 часа, като на гостите ще бъде осигурен безплатен транспорт. Необходимо е предварително записване на тел. 056/55 55 88.

NephroLife е първият диализен център в България, който въвежда високотехнологичните практики, прилагани в Израел – един от центровете за качествено специализирано лечение и иновации в света. Консултант на центъра е проф. Дорон Шварц. Той е ръководител на отделението по нефрология и диализа в Ихилов Сурас, една от най-големите болници в Израел. Проф. Шварц е преподавател в университета в Тел Авив и е включен в списъка на „Най-добрите израелски лекари“ на списание „Форбс“. На чело на NephroLife в Бургас, като медицински директор, застава д-р Николай Тодоров. Той има над 40 години опит и присъства два пъти в списъка на „Най-добрите лекари в София“.

Индивидуалното отношение към всеки болен е залегнало в стратегията на медицинския център. Екипът на клиниката ще осигурява на пациентите цялостен скрининг, включително периодични кръвни, биохимични и хормонални изследвания за проследяване на ефективността на лечението. Ако е необходима корекция на терапията, специалистите в диализния център ще назначават такава. На място ще се осъществяват и консултации с диетолог, както и с квалифициран психолог.

Сградата е оборудвана и обзаведена по начин, който да осигури на пациентите комфорт и приятна обстановка, по време на лечението. Всеки от тях ще има на разположение лично пространство с телевизор и стойка за компютър или таблет, така че времето прекарано в центъра да минава неусетно. В рамките на дневния си престой, пациентите ще могат да изпият чаша кафе или чай, да се насладят на леките закуски от менюто или просто да се отдадат на няколко часа с книга в ръка. Пациентите на Nephrolife ще могат да се възползват и от безплатен транспорт от и до здравното заведение в диализните дни.

МЦ "Оксиком" предлага лечение по НЗОК на коварни очни заболявания

14.05.2019

Заглавие новина

Скъпоструващият медикамент „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, от днес вече ще е в пъти по-достъпен за бургазлии. Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите. Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му.

Медицински център „Оксиком“ в Бургас е едно от малкото здравни заведения в страната, където може да се извърши диагностика на макулна дегенрация свързана с възрастта /МДСВ/ и диабетна ретинопатия, пълен пакет изследвания, изготвяне на протокол за отпускане на медикамента към НЗОК, както и апликацията му при одобрение.

Макулната дегенерация е коварно заболяване, което се характеризира с бавно, неболезнено влошаване на централното зрение и най-често засяга двете очи в различна степен. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот.

Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 55 години. Възрастово асоциираната дегенерация на макулата е зaболяване със социална значимост и нарастваща честота. Прогнозите са до 2020-а година пациентите да достигнат 200 милиона. Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са наследственост, принадлежност към кавказката /европеидна/ раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.

При случай на МДСВ, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено. Диабетната ретинопатия е едно от усложненията на захарния диабет. Тя е основна причина за понижено зрение и слепота в индустриализираните страни, а също и първостепенна причина за слепота при хората над 60-годишна възраст.

Възникването на диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива се най-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години. Усложненията на диабетната ретинопатия водят до силно намаляване на зрението и дори до слепота.

"Победа" на световното изложение ISM Cologne 2019

03.02.2019

Заглавие новина

Наред със затвърждаване на позициите на българския пазар, ярък пример за продължаващото развитие на "Победа" е поредното ѝ участие в най-голямото изложение в света за захарни и сладкарски изделия ISM. То се провежда ежегодно от 1991 година и през последните години се утвърждава като точка за осъществяване на бизнес контакти в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

„Победа“ АД бе един от 1700-те участници във форума. В рамките на четирите дни на изложението, екип на бургаския производител на захарни изделия посрещаше гости и потенциални партньори не само от Германия, но и от целия свят.

От компанията проведоха предварителни разговори с редица търговски представители за възможно реализиране на широката гама от утвърдени и нови продукти на завод „Победа“ на международния пазар. Към апетитната продукция на бургаския производител има интерес в страни като Полша, Румъния, Испания, Чехия, Либия, Кипър, както и в Близкия Изток.

Ежегодното участие на една от най-старите бургаски компании е част от корпоративната политика на настоящото ръководство към растеж и налагане на бранда „Победа“ като еталон за качество и разнообразие не само у нас, но и извън пределите на страната.

Бургаски триумф на втория кръг на Национална боксова лига

27.10.2018

Заглавие новина

При изключителен интерес премина вторият кръг от Националната боксова лига Ефбет в Бургас. Тълпи от фенове се редяха пред касата за залата, за да се сдобият с билети за най-мащабното боксово събитие на България.

Галавечерта се оказа изключително успешна за бургаските атлети. Един от топ спортистите на морския град – боксьорът Иван Атанасов от отбора на „Победа Черноморец“ постигна бизапелационна победа. Младежът, който вече навлезе в „големия бокс“, ставайки републикански шампион при мъжете, победи с 3:0 Калин Мавродиев в категорията до 64 кг. Другата звезда на тима – Якуб Чиновлиев също пожъна успех с 2:1 срещу Венсан Киркоров в категорията до 60 кг.

Вторият кръг на Националната боксова лига Ефбет се проведе в петък вечерта (26 октомври) в Спортна зала “Младост“. Любителите на спорта имаха възможността да наблюдават 8 зрелищни битки, по олимпийските правила - с по три рунда по три минути, за отборите на „Лъвовете“ и на „Багатурите“. В програмата на галавечерта бяха включени и две професионални срещи от по четири рунда. Главен съдия бе Август Иванов. В съдийската комисия влязоха още Павел Павлов, Красимир Нешев, Стамен Пенчев, Бисер Костадинов, Валентин Пенев, Паруш Парушев.

„Гвоздеят на програмата“ – срещата между бургаската бокс звезда Милен Паунов и Кристиян Йорданов също завърши с победа за бургазлията, при това още във втория рунд, когато опонентът му се отказа, след тежки няколко минути на ринга. Другата професионална среща между Емил Нейков и Николай Николов завърши с победа за Нейков с 3:0.

В рамките на галавечерта на ринга се качи и една от легендите на бургаския спорт - Цветан Попов. Почетният гражданин на Бургас, който е и старши треньор на „Победа Черноморец“, отпразнува рождения си ден, като получи плакет от Българската федерация по бокс, както и поздравителен адрес и отличие от кмета на Бургас – Димитър Николов. От „Победа“ АД пък го изненадаха със специална торта с формата на боксов ринг.

Събитието бе организирано от Българска федерация по бокс и Министерството на младежта и спорта, с подкрепата на „Ефбет“, „Победа“ АД, Община Бургас, Мол „Галерия”. Домакин на събитието бе боксов клуб „Победа – Черноморец“, гр. Бургас. Медийни партньори са информационен сайт „Burgas24.bg“ и радио „Power FM“. Третият кръг ще се състои на 15 декември в София.

Бургас посреща втория кръг на най-мащабното боксово събитие на България

22.10.2018

Заглавие новина

Бургас ще се превърне в арена на епични битки в края на месец октомври. Причината е едно от най-важните спортни събития в календара на Българската федерация по бокс, а именно вторият кръг на Националната боксова лига Ефбет.

Бургазлии и гости на града ще могат да гледат на живо зрелищните двубои в спортна зала „Младост“ на 26-ти октомври от 19:30 часа. На ринга ще излязат едни от най-добрите боксьори у нас. Те ще се състезават в девет двубоя, по олимпийските правила, за отборите на „Лъвовете“ и на „Багатурите“. Това съобщи на нарочна пресконференция Атанас Николов от Управителния съвет на Българска федерация по бокс.

Националният треньор Жоел-Солер Арате ще изведе отбора на „Лъвовете“ във втори мач от Национална боксова лига Ефбет през този сезон. Неговите боксьори победиха тима на „Хановете“, воден от помощника му Валентин Поптолев, с 5-4 в първия кръг в Плевен през юни. Сега „Лъвовете“ ще се изправят срещу състава на „Багатурите“ с треньор Александър Александров.

За отбора на „Багатурите“ ще боксират и двама представители на бургаския клуб „Победа - Черноморец“ – Якуб Чиновлиев и Иван Атанасов. Европейският шампион за юноши от 2016 г. Атанасов ще има за съперник в категодия до 64 кг Калин Мавродиев от ЦСКА, а Чиновлиев ще срещне при 60-килограмовите друг представител на „армейската“ школа – Венсан Киркоров, бронзов медалист от европейското за юноши през 2016 г.

За „Багатурите“ ще се състезават още носителят на купа „Странджа“ за 2018 г. Петър Белберов (кат. +91 кг), както и световният и олимпийски шампион за младежи от 2014 г. Благой Найденов (81 кг). За „Лъвовете“ пък на ринга в зала „Младост“ ще излязат националите Тинко Банабаков (52) и Боян Асенов (56). В рамките на галавечерта ще се състои и десета специална професионална среща между Милен Паунов и Калоян Йорданов.

Вторият кръг на Националната боксова лига Ефбет ще започне с демонстративна проверка на теглото. Церемонията ще се състои на партерния етаж на мол „Галерия“ – Бургас, от 12:00 часа на 26-и октомври. Съперниците в отделните двубои ще излязат един по един на специално изграден подиум, за да могат съдиите да измерят теглото им.

Галавечерта се организира от Българска федерация по бокс и Министерството на младежта и спорта, с подкрепата на „Ефбет“, „Победа“ АД, Община Бургас, Мол „Галерия“ и Тикетпро. Домакин на събитието е боксов клуб „Победа – Черноморец“, гр. Бургас. Медийни партньори са информационен сайт „Burgas24.bg“ и радио „Power FM“.

Билети вече се продават в ticketpro.bg. В деня на събитието ще могат да се закупят и на касите на спортна зала „Младост“. Стойността им е 10,00 лева. Заключителният трети кръг на Лигата ще се проведе в средата на месец декември в столицата.

Безплатните очни прегледи на МЦ "Оксиком" в Бургаска област стартират на 5-и септември

31.08.2018

Заглавие новина

Вторият етап от най-мащабната кампания за безплатни очни прегледи в Бургаска област започва на 5-и септември. Тогава специалистите на МЦ “Оксиком” ще гостуват на село Пещерско (общ. Айтос). Още три дати са определени за инициативата през новия месец. Тече и подготовка за продължаване на безплатните прегледи и през месец октомври.

Кампанията стартира в съставните селища на Община Бургас през месец март. Специалистите на първата частна очна болница в града посетиха 11 населени места и консултираха над 450 души. Поради големия интерес и множеството покани от други населени места, екипът на МЦ “Оксиком” взе решение да рестартира кампанията през месец септември, като обхване цялата Област Бургас.

През септември, офталмолозите на МЦ “Оксиком” ще посетят съставни селища от община Айтос. Ето и графикът: • 05 септември - село Пещерско; • 12 септември - село Тополица; • 14 септември - село Мъглен; • 26 септември - село Карагеоргиево.

Медицинските услуги в малките населени места са лукс. В най-добрия случай, селата разполагат с един общопрактикуващ лекар, нерядко “гостуващ” в населеното място един или няколко пъти в месеца. Достъп до специалисти обаче жителите рядко имат.

„Следвайки социално-отговорната политика на МЦ „Оксиком“, искаме да дадем възможност и да спестим средства и време на най-възрастните за посещение на здравно заведение“, коментира д-р Малина Топчийска.

Консултациите стартират в 9:00 часа сутринта и ще продължават до обяд, или докато има чакащи пациенти. Прегледите ще са насочени към профилактика на заболявания на предния сегмент - зрение, наличие на роговични заболявания, катаракта. При нужда, пациенти ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания.

Устата възпя в рими страстта си към Анелия

31.07.2018

Заглавие новина

Слънце, плаж, жени по бански – сезонът на сладките удоволствия и малките прегрешения е тук! На горещи страсти се наслаждава и хип-хоп звездата Устата, който атакува позакъснялото лято с нов хит, обещаващ да нажежи нощния живот. А песента и клипът към нея пристигат точно навреме, за да подсладят месец август!

Компания във видеото към „Давам се целия“ му правят знойни красавици с ванилов и какаов тен, които впиват сочни устни в изкусителни... бисквитки. Под звуците на модерни латино ритми секси хубавици кършат тела, а истински здрави батки заменят овесените ядки с по-греховно сладки удоволствия. Също като Устата, който с лека ръка „сменя Софка с опаковка „Анелия“.

На партито пристига и една същинска бургаска емблема – морякът, познат от опаковката на любимите на поколения бисквити „Анелия“. Видеото към песента е дело на топ режисьора и оператор Николай Скерлев, музиката и аранжиментът са на Светлин Къслев, а текстът е писан от Иван Динев – Устата.

“Давам се целия“ вече може да бъде видян в oфициалния канал на музикална компания “Пайнер“ в YouTube – PlanetaOfficial, както и в ефира на телевизия “Планета“ и “Планета HD”. Бисквити „Анелия“ правят дните ни по-сладки повече от 30 години.

Тази година, в серията на една от най-обичаните марки на бургаския производител на захарни изделия „Победа“ АД влизат два нови продукта - сандвич бисквити “Анелия” с крем ванилия и с крем кафе. На тях не успя да устои дори Устата, а Вие ще можете ли?

Бургас посреща Джулая с "Обратен ефект", "Soundfull" и Стефан Вълдобрев

29.06.2018

Заглавие новина

Тази нощ ще се разделим с юни и ще дадем начало на новия месец. Стотици бургазлии и гости на града ще се съберат край морския бряг, за да посрещнат първото юлско утро.

И тази година на Централния плаж ще има концерт, който ще даде звук на емоцията Джулай морнинг. Голямото джулайско парти в Бургас ще започне в 19:00 край специално изградена до Моста сцена. Музиката ще звучи цяла нощ, а на сутринта по традиция ще чуем и своеобразния химн на българската традиция – песента на Uriah Heep – July Morning.

Партито ще подгреят младите групи STELLAR LUMOS и AVALON. Бургазлиите от „ONCE“ са подготвили за меломаните кавъри на WHITESNAKE, TALISMAN, GOTTHARD, EUROPE, JSS и други. След тях на сцената ще излезе небезизвестният музикант Фил Джаксън. Той е английски текстописец и композитор, певец и китарист, свири блус, рок, балади. От няколко години си сътрудничи с различни български групи и соло певци, неведнъж песни с негови текстове са печелили награди. Най-известни са песните му с групите Силует и D-family, Фанданго, Smashed Can, Димитър Трендафилов и Soundfull, Ричи Манталиев, Ясен Димитров, Красимир Тенев, Тери Дъглас и др. В момента подготвя солов албум, също записва песни с Йордан Йорданов от Фанданго и Горан Едман.

В 22:00 часа се очаква на сцената да излезе още една бургаска банда – „Soundfull“. Бургаският рок музикант Димитър Трендафилов обединява сили с баскитариста Илиян Генков, барабаниста Илиян Маринов – барабани соло китариста Петър Монев. Стилът на бандата е Alternative rock, hard rock. Групата изпълнява както кавъри на групи като Audioslave, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in chaines, Muse, Rage against the machine, Radiohead, така и авторски песни.

Централният плаж ще посрещне и една група, която е неизменна част от клубния живот у нас. Музикантите от „Faces“ ще излязат на сцената около 23:00 часа. Фронтменът Димитър Новачков и колегите му вече имат в репертоара сипопулярни парчета на The Beatles, The Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, Oasis, Deep Purple, AC/DC, U2, Robbie Williams, Guns N’ Roses, Bob Marley, Jason Mraz, John Lennon, Lenny Kravitz, Pink Floyd, Whitesnake, Kings of Leon, Queens of the stone age, Pearl Jam, Black Keys, Radiohead, Nirvana, The Doors.

„Гвоздеят“ на програмата ще бъдат Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, които ще щурмуват сцената около полунощ, и Обратен ефект. Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов се завръщат като банда с нов албум, след 15 години отсъствие от българската музикална сцена. Той ще бъде представен на сцената на July Morning, заедно с някои от добре познатите им стари хитове като “По-полека”, “Холивуд”, “Рай”, “Към”, “Едно”, “Тази песен не е за любов”, “Фойерверк”, “Аз ли съм или не съм”, “Бряг с цвят най-зелен”, “Сняг над Сахара”, “Обичам те, мила”...

Веднага след това на Централния плаж ще зазвучат и някои от най-забавните парчета в историята на българската музика. Обратен ефект ще зарадват публиката с изпълнения на живо на хитове като „Моля ви, мадам“, „За Марчето“, „Полет“, „Карагьоз“, „Какво ли ти говоря“, „Чоки“ и други. Организатори на големия джулайски купон са Община Бургас, съвместно с Марияна Добрева-Велева.

Най-мащабната кампания на очно здравно заведение в Бургаско продължава наесен

05.06.2018

Заглавие новина

Кампанията на МЦ “Оксиком” за безплатни очни прегледи в съставните селища на Община Бургас приключи успешно. Последната спирка бе село Маринка, където гостува един от водещите специалисти на първата частна очна болница в града – д-р Нели Джокова. В края на м. май тя прегледа 38 души, като при 70% от тях бе установена катаракта. При десетина пациенти се установи нуждата от оптична корекция /очила/.

От началото на кампанията, лекарите от МЦ “Оксиком” посетиха 11 малки населени места, където достъпът до специалисти е ограничен. От възможността да се консултират с офталмолог се възползваха над 450 души. При 253-ма от тях бе констатирана катаракта. С птеригиум (външно перде) се оказаха 86 от пациентите. Рецепта за очила получиха 88 души. Глаукома бе установена при трима, а макулна дегенерация – при 15 души.

Поради големия интерес и множеството покани от други населени места, екипът на МЦ “Оксиком” взе решение да рестартира кампанията през месец септември тази година, като обхване цялата Област Бургас. Това се очертава да е най-мащабната кампания на очно здравно заведение в Бургаско. Подробности за предстоящите дати за безплатните прегледи ще бъдат обявени в края на м. август както на официалната фейсбук страница на медицинския център, така и на сайта www.mcoxycom.com

Бургаска компания дава шанс на деца да се докоснат до италианския гранд Милан

14.05.2018

Заглавие новина

Бургаският производител на захарни изделия „Победа“ АД дава шанс на две деца да се докоснат до италианския гранд Милан. Малчуганите, фенове на футбола, трябва да покажат спортен хъс и добра игра на стадиона по време на академията на Милан в България.

От 1 до 6 юли у нас ще се проведе „Милан Джуниър Камп Трявна 2018“. Детският футболен лагер дава възможност на деца от 5 до 17-годишна възраст да тренират футбол по методите и директно под ръководството на треньори от Академията на италианския гранд A.C. Milan. 150 деца от цялата страна ще имат шанса да тренират с италиански специалисти и български треньори, сред прекрасната природа в сърцето на Балкана. Всички деца ще получат като подарък по два официални спортни екипа на Милан, включващи две тениски, потник, шорти, спортни чорапи, сак, както и оригинална футболна топка.

По време на лагера в Трявна се очаква италианските треньори да изберат най-добрите участници, които ще имат възможност да усетят на живо магията на „росонерите“ като станат част от заключителния едноименен Milan Junior Camp Day в Милано, Италия, да гледат на живо мач на стадион „Сан Сиро“ и дори лично да се срещнат с някои от футболистите от първия състав на отбора. Записванията за футболния лагер в Трявна вече текат и до събитието остават по-малко от два месеца

„Победа“ АД, следвайки своята мисия да подкрепя млади спортни таланти да реализират потенциала си, спонсорира събитието у нас за втора поредна година. Тази година от компанията са подготвили два ваучеразаучастие във футболния лагер, които могат да бъдат спечелени в игра, провеждаща се на фейсбук страницата на компанията.

До 16 май всеки родител може да запише детето си в тегленето на наградите, а условието е да напише в коментар две имена и възраст на своя малчуган. Печелившите ще бъдат изтеглени на случаен принцип и ще бъдат обявени официално на фейсбук страницата и официалния уебсайт на компанията.

Бургас посреща Джулая с "Обратен ефект", "Soundfull" и Стефан Вълдобрев

29.06.2018

Заглавие новина

Тази нощ ще се разделим с юни и ще дадем начало на новия месец. Стотици бургазлии и гости на града ще се съберат край морския бряг, за да посрещнат първото юлско утро.

И тази година на Централния плаж ще има концерт, който ще даде звук на емоцията Джулай морнинг. Голямото джулайско парти в Бургас ще започне в 19:00 край специално изградена до Моста сцена. Музиката ще звучи цяла нощ, а на сутринта по традиция ще чуем и своеобразния химн на българската традиция – песента на Uriah Heep – July Morning.

Партито ще подгреят младите групи STELLAR LUMOS и AVALON. Бургазлиите от „ONCE“ са подготвили за меломаните кавъри на WHITESNAKE, TALISMAN, GOTTHARD, EUROPE, JSS и други. След тях на сцената ще излезе небезизвестният музикант Фил Джаксън. Той е английски текстописец и композитор, певец и китарист, свири блус, рок, балади. От няколко години си сътрудничи с различни български групи и соло певци, неведнъж песни с негови текстове са печелили награди. Най-известни са песните му с групите Силует и D-family, Фанданго, Smashed Can, Димитър Трендафилов и Soundfull, Ричи Манталиев, Ясен Димитров, Красимир Тенев, Тери Дъглас и др. В момента подготвя солов албум, също записва песни с Йордан Йорданов от Фанданго и Горан Едман.

В 22:00 часа се очаква на сцената да излезе още една бургаска банда – „Soundfull“. Бургаският рок музикант Димитър Трендафилов обединява сили с баскитариста Илиян Генков, барабаниста Илиян Маринов – барабани соло китариста Петър Монев. Стилът на бандата е Alternative rock, hard rock. Групата изпълнява както кавъри на групи като Audioslave, Soundgarden, Pearl Jam, Alice in chaines, Muse, Rage against the machine, Radiohead, така и авторски песни.

Централният плаж ще посрещне и една група, която е неизменна част от клубния живот у нас. Музикантите от „Faces“ ще излязат на сцената около 23:00 часа. Фронтменът Димитър Новачков и колегите му вече имат в репертоара сипопулярни парчета на The Beatles, The Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, Oasis, Deep Purple, AC/DC, U2, Robbie Williams, Guns N’ Roses, Bob Marley, Jason Mraz, John Lennon, Lenny Kravitz, Pink Floyd, Whitesnake, Kings of Leon, Queens of the stone age, Pearl Jam, Black Keys, Radiohead, Nirvana, The Doors.

„Гвоздеят“ на програмата ще бъдат Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, които ще щурмуват сцената около полунощ, и Обратен ефект. Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов-Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов се завръщат като банда с нов албум, след 15 години отсъствие от българската музикална сцена. Той ще бъде представен на сцената на July Morning, заедно с някои от добре познатите им стари хитове като “По-полека”, “Холивуд”, “Рай”, “Към”, “Едно”, “Тази песен не е за любов”, “Фойерверк”, “Аз ли съм или не съм”, “Бряг с цвят най-зелен”, “Сняг над Сахара”, “Обичам те, мила”...

Веднага след това на Централния плаж ще зазвучат и някои от най-забавните парчета в историята на българската музика. Обратен ефект ще зарадват публиката с изпълнения на живо на хитове като „Моля ви, мадам“, „За Марчето“, „Полет“, „Карагьоз“, „Какво ли ти говоря“, „Чоки“ и други. Организатори на големия джулайски купон са Община Бургас, съвместно с Марияна Добрева-Велева.

Музикален двубой между вокалистките на "Силует" става хит в мрежата

31.01.2018

Заглавие новина

Преди броени дни бургаската група “Силует” представи своя най-нов сингъл и видеоклипа към него. Парчето “Hurt u” е изградено под формата на диалог между двете вокалистки. Разговорът прераства в конфликт, който ескалира, но само в песента, уверяват от бандата. Отношенията на членовете в групата са повече от приятелски.

“Беше истинско предизвикателство да се превъплатим в ролите и сме щастливи, че успяхме да ги направим да изглеждат истински. За първи път феновете ни виждат в тази светлина и ако съдим по-реакциите им по време на първата прожекция и коментарите във фейсбук - изглежда им хареса. Това е важно за нас, защото нашата публика е повече от специална и ние сме благодарни, че са до нас докато сбъдваме мечтата си!”, коментират от група “Силует”.

Автор на парчето, както и режисьор на клипа, е Владимир Михайлов (Сафо, Сленг). Човекът зад камера отново е Любомир Брестнички, с когото групата реализира вече четвърто видео. Снимките, както и постпродукцията, са дело на “Jeng studio”, а за професионалния саунд се погрижи успешният в Ирландия продуцент Янко Генов. Ето го и самото видео

Окулопластика, медицински филъри и ботокс допълват палитрата услуги в МЦ "Оксиком"

16.08.2017

Заглавие новина

Бургаският Медицински център „Оксиком“ успя да привлече един от топ специалистите по окулопластика у нас. Д-р Наталия Иванова се присъединява към екипа на очната клиника този месец и стартира консултациите на пациенти с медицински или естетически нужди.

Първата обявена дата за прегледи в Бургас е 24 август. Час може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161.

Екипът на МЦ „Оксиком“ предлага палитра от висококачествени нехирургични процедури за подмладяване, при това в стерилна оперативна среда и най-важното, извършени от квалифициран специалист. „Ние ще се погрижим да забравите за мимическите бръчки с висококачествен ботокс, да възстановите контура на лицето си с филъри и терапия, да възвърнете свежестта в погледа си. Процедурите не отнемат много време, но най-важното е, че след 2 до 7 дни (в зависимост от вида на ботокса) промяната е видима – бръчките са изчезнали“, коментира д-р Иванова.

Тя съветва желаещите да възвърнат свежия и младежки вид на кожата на лицето си, да бъдат изключително внимателни и да се доверяват на квалифицирани лекари. Осъществяването на интервенции от този тип от недостатъчно подготвено и компетентно лице, може да доведе до опасни, дори фатални последствия.

В Медицинския център се извършва също така реконструктивна и функционална окулопластика – пластична хирургия, отстраняваща естествени аномалии в положението на клепачите и дефекти, вследствие на травми и отстраняване на туморни образувания.

Топ специалист по дерматология и естетична медицина идва в Бургас през март

18.02.2016

Заглавие новина

За първи път в Бургас, жителите и гостите на града ще имат възможността да се консултират с водещ специалист в областта на дерматологията и естетичната медицина у нас. Д-р Росица Денчева ще гостува в бургаския Медицински център “Оксиком” в „най-женския“ месец на годината, за да разкрие иновативни методи в естетичната и детската дерматология и венерология.

Д-р Денчева е специалист с дългогодишен опит, представител на Дерматологична клиника “София”. Години наред е била началник на Отделението по дерматология и венерология в болница „Токуда“.

На 7 март тя ще извършва прегледи и манипулации в Медицински център “Оксиком”. Час за преглед или консултация може да запишете на тел. 056/860 210, 056/860 839 и на 0886/ 161 161. Мезотерапия и плазмотерапия, коригиране на белези на стареене чрез инжектиране на ботулинов токсин, временни попълващи средства (хиалуронова киселина, PLLA), всичко това ще бъде вече достъпно за пациентите в Бургас.

„Факт е, че кожата е огледало на вътрешните органи и нейните проблеми често се коренят в по-сериозни състояния“, коментира д-р Дечева. Това е една от причините специалистите да препоръчват пациентите да потърсят професионална помощ в борбата с кожните проблеми и недостатъци.

Процедурите в козметичните центрове обикновено представляват краткотрайно замаскиране на състоянието, но освен това могат да бъдат и опасни, ако не се използват качествени продукти при подходящи условия. Прегледите и манипулациите в стерилна болнична среда осигуряват не само трайно решение на проблема, но и безопасен начин да се проследи първопричината за възникналото състояние.

Безплатно изследват слуха на всички новородени в МБАЛ "Дева Мария"

11.09.2015

Заглавие новина

В МБАЛ „Дева Мария“ стартират безплатни прегледи за изследване слуха на всички доносени новородени при тях, преди изписването им, с Апарат за отоакустични емисии. Това стана възможно след като болницата сключи договор с Министерството на здравеопазването, в изпълнение на “Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве (2014-2020)”.

Всички недоносени бебета също ще бъдат изследвани, след постигане на коригираната възраст. Изследването е напълно безопасно и трае около 5 минути. Апаратът работи на база изследване на звуци, от вътрешното ухо, които се издават, след като се пусне вътрешен сигнал на различна честота. Той може да изследва слуха на децата още първия ден след раждането им.

Ранното диагностициране на слухов проблем би помогнало на ушните специалисти да лекуват детето с установени нарушения на един по-ранен етап, който да доведе до по-успешно лечение.

Иван Звездев показва тънкости в кухнята в Кулинарно училище "Антре"

21.08.2015

Заглавие новина

Едва ли има българин, който да не знае кой е Иван Звездев – виждали сме го как майстори изкусни гозби в ефира на националните телевизии, експериментирали сме с предложенията в неговите книги. В края на този месец, обаче, бургазлии и гостите на града ще имат възможността от близо да почерпят от опита му, тъй като Звездев ще гостува на първото бургаско Кулинарно училище „Антре“.

Акробатът, музикант и виртуоз в кухнята ще проведе два еднодневни курса - “Какво да сготвим със сьомга” и кратък курс по здравословно хранене. Те ще се състоят на 31-ви август и 1-ви септември.

В рамките на първия урок на Звездев, участниците ще научат не просто рецепти за сьомга, а тънкостите в готвенето на „Царицата на рибите“. Майсторът на кухнята ще покаже особеностите във филетирането, подправянето и приготвянето на сьомгата.

Курсистите ще научат най-подходящите техники в готвенето на тази деликатна риба: поширане, варене на пара, печене и прясно осоляване, съчетани със съответните подправки и комбинации в различните кухни. Освен това, Звездев ще демонстрира как максимално може да бъде оползотворена цялата риба за приготвяне на апетитни блюда.

Вторият курс, с който Бургас ще посрещне месец септември, е условно наречен „Какво да сготвим с киноа“, но всъщност ще представи и рецепти с ленено и конопено семе, чия, амарант, спирулина и хранителна мая. В здравословното меню на курса влизат както веган рецепти, така и ястия за всеки вкус и хранителен режим. Звездев ще покаже, че новите супер храни могат да бъдат част от балансираното хранене на всеки от нас.

Двата курса са с начален час 18 часа, за удобство на всички желаещи да вземат участие. Записването вече тече, като крайният срок е 29-и август. Екипът на Кулинарно училище „Антре“ предлага пакет от двата курса на стойност 140 лева. Поотделно пък курсовете струват по 85 лева. Местата са ограничени – всеки от курсовете е с максимален капацитет от 12 души.

Популярният кулинар ще гостува в Бургас по покана на бургаското кулинарно училище. Екипът на „Антре“ сподели пред PoligrafF.net, че целта е да се даде възможност на бургазлии да се докоснат на живо до майсторството и тънкостите на рецептите на Иван Звездев. Това, което остава скрито на екрана, курсистите ще овладеят заедно с майстор готвача в приятна, приятелска атмосфера.

От куринарното училище издадоха, че това не е инцидентно събитие, а началото на нова традиция. През следващите месеци „Антре“ ще посрещне в кухнята си майстори кулинари и сладкари. Някои от тях популярни на българската публика, а други известни и зад граница.

Преди да кажеш "Да"! Изборът на екипа

26.06.2015

Заглавие новина

Сватба се прави с хора, гласи максимата. И това важи не само за гостите, с които двойката споделя най-щастливия си ден. Зад всяко сватбено тържество стои екип от професионалисти, които се грижат за всичко – от най-малкия детайл в украсата, та чак до анимацията на тържеството. Изборът на екип може да се окаже огромно предизвикателство за двойката, но е и една от най-важните задачи. В днешната глава от рубриката „Преди да кажеш „Да“, екипът на PoligrafF.net и Сватбена агенция „White Magic“ ще премине през най-важните стъпки при избора на сватбен агент, фотограф, оператор, DJ, танцьори...

Сватбеният агент е най-важната фигура в организацията на една венчавка. Това е личността, която ще извърви с Вас пътя от ден първи на подготовката, та чак до края на тържеството. Изборът на сватбен агент е особено важен, тъй като заедно с него двойката ще изгради атмосферата на празничния ден. Красимира Автанска от Сватбена агенция „White Magic“ съветва: „Обиколете, запознайте се с различни специалисти, намерете своя човек“.

Основният съвет при избора на специалист е да не се предоверявате на обещания. Най-реалистично е умереното поведение на професионалистите. Ако човекът отсреща твърди, че всяка ваша идея е лесно изпълнима, или обратното – отхвърля всяко щуро предложение, обикновено това не води до добър резултат. Макар на практика невъзможните неща вече да са малко, „здравословната“ доза реализъм няма да навреди.

Избягвайте да вярвате и на отзиви във форуми и препоръки на приятели – убедете се сами дали това е Вашият човек, като се срещнете с него. Първо, критериите на всеки са различни. Един може да е останал много доволен от услугите на сватбен агент/фотограф/оператор. Но за друг, същият специалист може да е бил неподходящ и клиентът да е останал разочарован. Обикновено сватбените агенти работят с мрежа от колеги, но и тогава не е сигурно дали това е най-подходящия кадър за вашето тържество.

Едно от най-важните неща, на които бъдещото семейство трябва да обърне внимание, е личната атмосфера на специалиста. Ако той ви допадне и усетите, че можете да му се доверите, значи това е Вашият сватбен агент. Професионалният агент не е просто фигура в процеса по организация, това е довереното лице, с което трябва да можете да споделите всяко хрумване и желание.

След като сте избрали агента си, определили сте датата и мястото, резервирали сте ресторант/зала, идва време и за останалата част от екипа. Важно е да си „стиснете ръцете“ отрано. Специалистите в тази област обикновено имат записвания с месеци напред. Освен това, сватбеното тържество е обемен ангажимент и няма как един човек да поеме повече от един клиент за деня. За да сте сигурни, че най-подходящият специалист ще бъде на разположение, добре е да го ангажирате възможно най-рано.

Когато избирате фотограф, проучете пазара. Прегледайте сайтовете и портфолиото на различни професионалисти и набележете поне няколко, чиито стил ви харесва. Срещнете се с тях, проучете дали са свободни и изберете този, който най-много ви допада като начин на работа и идеи. Срещата на живо/чрез личен контакт е много важна – все пак той ще запечата един от най-романтичните, но и най-личните моменти от живота Ви.

На пръв поглед операторът не е на всяка цена необходим. Но видеокамерата запечатва много моменти и емоции, които фотоапаратът може да пропусне. Не е необходимо да правите 3-часови филми, изпълнени с кадри на всеки един от гостите и всеки един от елементите от програмата. Но някои от най-важните моменти е добре да останат за спомен под формата на видео. Дори след години ще ви връщат към сватбения Ви ден и емоциите, които сте изпитали.

Сватбените DJ-и са в центъра на действието в сватбения ден. Тук също е важно всяка двойка да открие човека, който ще им осигури най-доброто парти. Съветът и в този случай е да се срещнете с няколко души, за да изберете правилния. Повечето сватбени DJ-и сами водят програмата на тържеството – игри, тостове, танци, ритуали, но ако се спрете на друг специалист, ще трябва да си потърсите и водещ. Повечето сватбени DJ-и в Бургас сами водят тържествата.

Важно е DJ-ят да ви допада като емоция и настроение, за да може да „зарази“ с емоция и гостите ви. Ако от първата среща откриете, че той ви допада, общувате свободно и леко и имате какво да си кажете, значи това е Вашият специалист. Всеки водещ има собствен стил и е важно поведението му, играта на гласа му и излъчването да Ви допадат.

Традиционно в българската сватба има два ритуала, включващи танцьори в народни носии. Те посрещат младоженците с бяло платно в ресторанта и се „надиграват“ с кумовете. Изборът им също е важен, макар те да са само „фон“ на тържеството. Спрете се на хора с позитивно излъчване и настроение.

След като вече имате екип, идва времето да си отдъхнете и да започнете с най-приятните задачи от подготовката – темата, цветовете, украсите, дрехите, аксесоарите и, разбира се - гостите. Какво трябва да знаят те и как да бъдат подготвени за Вашето тържество, ще научите в следващата глава от нашата рубрика „Преди да кажеш „Да“.

Преди да кажеш "Да"! Началото на сватбената подготовка

12.06.2015

Заглавие новина

„Човек и добре да живее, все някога се жени“, казват някои. Но ние предпочитаме да гледаме на сватбеното тържество като на най-щастливия ден от живота на една двойка. Този ден дава началото на новото семейство и двамата влюбени имат възможността да се отдадат един на друг. Но преди да каже „Да“, всяка двойка младоженци трябва да „оцелее“ при подготовката на сватбеното тържество. Екипът на PoligrafF.net и Сватбена агенция „White Magic“ ще Ви придружат по пътя от първия ден на планирането до самия олтар. Какво Ви очаква, как да се справите, защо сватбеният агент е важна фигура и какви са правилата за гостите – всичко това ще научите през следващите месеци в рубриката „Преди да кажеш „Да“.

Когато имате проблем с автомобила си, посещавате автосервиз. Ако Ви се развали някакъв ел. уред, ще се доверите на техник. Макар у нас професията „сватбен агент“ да е сравнително млада, все повече двойки се обръщат към професионалист, който да им помогне в организирането на сватбеното тържество. Все пак, сватбата трябва да е щастливо събитие, а не изтощаващ период от живота на младоженците.

Заедно с Красимира Автанска от Сватбена агенция „White Magic“ систематизирахме основните стъпки, които очакват младоженците в началото на организацията. Поговорихме си и за значението на сватбения агент и добрия екип, както и за това, че всяко младо семейство трябва да организира сватбата на мечтите си, без да се предоверява на чужди съвети и изисквания.

„Това, което съветвам всяко бъдещо семейство е да се довери на специалист, който да им помогне да избистрят идеите си, да намерят себе си. Винаги им казвам – търсете, говорете, проврете агентите във Вашия град и открийте този, който най-много Ви допада, който ще Ви даде най-красивите спомени от сватбения ден“, сподели с нас Автанска. Като всяка творческа дейност, дизайнът и организацията също носят почерка на своя творец. В този ред на мисли, най-важното е сватбената двойка да разпознае най-подходящия специалист, който да се заеме с подготовката на тържеството. Съветът към всички бъдещи семейства е – не се предоверявайте. Макар форумите на пръв поглед да са добър източник на впечатления относно работата на специалиста, възможно е един клиент да е много доволен, но друг да е останал разочарован.

След като откриете своя специалист, споделете му идеите си. Независимо колко са щури, объркани, хаотични или различни. По този начин ще позволите на професионалния агент да научи повече за Вас и вашите вкусове. На по-късен етап това ще изиграе важна роля в подготовката. Най-добре е да систематизирате нещата, които Ви харесват, в папка – дигитална или хартиена. Така, нещата които са Ви харесали в първия момент, но след това ентусиазмът Ви към тях е намалял, може да бъдат премахнати или заменени от нещо концептуално по-подходящо. Първото, което двойката трябва да направи, е да избере дата и локация.

Предвид промяната в сезоните през последните години, есенна/лятна/пролетна сватба вече са размити понятия. Въпреки това точният ден е важен, както за двойката като емоция, така и за резервирането на място и екип. Добре е това да се случи възможно най-рано, за да сте сигурни, че Вашата избрана локация/екип ще бъдат свободни. А под екип разбираме всички онези, които ще се погрижат за настроението и спомените от деня – анимация, фото и видео заснемане. Обикновено, за тържеството се грижи DJ, който едновременно с това води програмата на вечерта, танцьори и музиканти, възможно е да има и отделен водещ и някаква шоу програма. Тези професионалисти също са доста заети, което означава, че ранната резервация на датата Ви гарантира точния човек за Вашия ден.

Мястото също е важно, тъй като то трябва да отговаря на идеите Ви за естетическо оформление и тема на сватбата. Морско тържество в синьо и зелено трудно ще се получи в заведение с битов стил, а алпийски ръстик далеч няма да се връзва със средиземноморски ресторант. След като тези неща са изяснени, а мястото и екипът – резервирани, двойката вече може да си отдъхне – трудната част е преминала. В оставащото време до сватбата, двамата могат да се съсредоточат върху по-приятните избори – тоалети, аксесоари, цвят, украса и тема на сватбата.

Тук ще бъде от полза сватбената папка. Професионалистите препоръчват – отваряйте я и преглеждайте съдържанието веднъж в седмицата. Това, което вече не ви допада или не се връзва с останалите неща – изтрийте. Така, когато дойде време за оформяне на концепцията, вече ще имате готова идея. Но най-важното е всяка двойка сама да направи тези избори, без да се съобразява с вкуса на родителите и приятелите си. Все пак, това е Вашият ден и той трябва да отразява Вашата същност. Това важи както за темата, цветовете и украсата, така и за екипа, с който ще работите. А как да го изберете и какво да търсите, ще научите в следващата глава от нашата рубрика „Преди да кажеш „Да“.

Делегация от БКАТИ представя родни проекти в Китай

19.03.2015

Заглавие новина

Делегати на Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции /БКАТИ/ - Бургас заминават на 10-дневно работно посещение в Китай. По време на визитата, от 15 - 25 април, ще се проведат срещи с представители на търговските камари в градовете Шанхай, Гуанджоу и Нинбо. Целта е България да се презентира като инвестиционна дестинация.

Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа – това са само част от предимствата на страната ни. Пред китайските бизнесмени ще бъдат представени редица родни проекти свързани с туризъм, образование, рибарство и др. Представителите на БКАТИ ще се срещнат и с четири големи китайски бизнес асоциации, за да осъществят партньорски взаимоотношения.

Преди визитата си в Китай, от БКАТИ организират среща с бургаския бизнес. Всеки заинтересован от дейността на организацията може да се чувства поканен на работна закуска в петък, 20-и март, от 11 часа в офиса на асоциацията. Адресът е Бургас, ул. Трайко Китанчев № 47, етаж 1.

БКАТИ: България е малка, но има място на китайския пазар

06.02.2015

Заглавие новина

България е малка страна, ако я сравним с един град в Китай, тя би се наредила след 10-ото място по население. Въпреки размерите си, обаче, ние имаме продукти и стоки, които имат място на китайския пазар. Такива са българското вино, хранителните продукти, шоколадът, както и розовото масло. Макар да имаме конкуренция в тези сектори, пазарът е достатъчно голям за всички. Именно затова един от приоритетите ни е именно насърчаването на бизнеси, които действително имат място в Китай, но оценяват възможностите си реалистично. Това заяви Милан Коев, съучредител на Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции /БКАТИ/ в Бургас.

Коев е на мнение, че инвестиции от Китай могат да се привлекат като се адаптират световните практики към българската реалност. По думите му, в Китай бедността намалява, а т.нар. „страшен комунизъм“ го има само в американското кино. В този ред на мисли, индустрията в азиатската страна започва да набира скорост и е отворена към чуждестранния бизнес.

„Кипър и Испания привлякоха много китайски инвестиции чрез продажба на недвижими имоти, които осигуряват право на продължително пребиваване на територията на страната, а и в ЕС. Миналата година видях по магистралата в Кипър поне 10 билборда рекламиращи имоти на китайски език. Забележете, за периода Август - Декември на 2013-а, в град Пафос в Кипър, 90% от сделките с имоти са реализирани с китайци. В случая говорим за около 180 милиона евро чужди пари“, поясни съучредителят на БКАТИ.

„Освен това трябва да работим и за директен полет до Китай с някоя ниско-тарифна авиокомпания например. Над 60 такива има вече в Азия. Необходима ни е и повече реклама там. Чували са за страната България, но не им светва нито една лампичка ако ги попиташ какво знaят за нас“, допълни Коев.

Начален тласък към установяване на трайни бизнес партньорства ще предложи бизнес форумът, организиран тази есен от БКАТИ. На него ще бъдат поканени само фирми, които имат реален интерес към инвестиции в ЕС или импортират в Китай европейски стоки. През септември се очаква страната ни да посетят представители на над 100 големи китайски компании, които да се запознаят с бизнеса у нас.

„Все още не е известно, че България е един инвестиционен оазиз в ЕС. Работните заплати на операторите в производството у нас са по-ниски и от средните в Китай. Корпоративните ни данъци са по-ниски от средното ниво в Европа, имаме много добро географско разположение и в културно отношение сме много по близки до китайския манталитет, отколкото до немския например“, коментира Коев. Амбицията е този форум да запознае Китай с предимствата на България като бизнес партньор.

Бургаската БКАТИ с Ден на отворените врата през януари

14.01.2015

Заглавие новина

Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции организира Ден на отворените врата в края на месеца. Бургазлии ще могат да се запознаят отблизо с представителите на асоциацията и текущите проекти, по които се работи, на 29.01.2015 г. – четвъртък, от 11 до 16 часа. Адресът на асоциацията е ул. Трайко Китанчев № 47, етаж 1, офис 1.

Заинтересованите от дейността на организацията ще могат да станат нейни членове, като повече информация за условията могат да получат на място, по e-mail: office@bcati.org или на телефон 0893/ 366 103.

Припомняме, че през изминалата година БКАТИ работи по няколко основни проекта. Сред тях са побратимяването на Бургас със старата столица на Китай – Нандзин, както и организирането на българо-китайски бизнес форум на родното Черноморие. Мащабността на този проект обаче наложи неговото отлагане за есента на тази година. Очакват се представители на над 100 големи китайски предприятия да посетят събитието, за да споделят и разширят своите инвестиционни планове за нашия пазар.

По повод предстоящия бизнес форум, представители на асоциацията се срещнаха вчера с новия областен управител на Бургас, Вълчо Чолаков. Той даде подкрепата си за събитието, като обеща по време на него да представи проекти, касаещи областта.

БКАТИ е създадена през 2014 година в град Бургас. Основната ѝ цел е да подкрепя бизнес отношенията на фирми вносители и износители от морския град, както и насърчаване на китайски компании да инвестират в региона. Дейностите на организацията са свързани още с координацията на икономическите и професионалните интереси на бургаски и китайски дружества; с организиране на делови срещи и всякакви други форми на обмяна на опит за всичко, което се отнася до българо-китайските бизнес отношения. Партньор в дейностите на бургаската асоциация е една от най-известните китайски организации за чуждестранни инвестиции “Jiangsu Foreign Investment Bureau”.

Кметът ориса Добрияна - първото никулденско бебе на Бургас

08.12.2014

Заглавие новина

Добрияна Янчева Фаллакова е обявена за бебе на град Бургас. Тя изплака за пръви път на празничния Никулден, 6-ти декември, точно в 09.25 часа в МБАЛ “Дева Мария”. Малкото момиченце тежи 2.800 кг. и е дълго 49 см.

”Да расте здрава и много щастлива. Нека ви радва и да ви дарява с усмивки, да ви направи горди родители, да бъде достоен българин и човек” - това пожела кметът Димитър Николов. Той лично посети малката Добряна и майка й Боряна Бисерова в болница “Дева Мария”, където поднесе ръчно изработена икона на свети Николай Чудотворец, закрилник на бебето и град Бургас.

Доайен в инвазивната кардиология идва в Бургас за симпозиум

4.12.2014

Заглавие новина

За първи път тази година МБАЛ „Дева Мария“ е организатор на кардиологичен симпозиум. Негов модератор ще е председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р Васил Велчев, д.м.н.

Той е един от най-изявените представители на българската инвазивна кардиология. Има сериозен опит в коронарните и периферните съдови интервенции в каротидното и бъбречно стентиране. Въвел е у нас метода на алкохолната аблация на септума при хипертрофична кардиомиопатия.

Освен доц. Велчев, теми ще представят и лекари от кардиологичното отделение на болницата – д-р Иванета Айрянова, д-р Радослав Славов и д-р Пламен Пенчев. На симпозиума са поканени и ще присъстват и водещи специалисти по кардиология, инвазивна кардиология, кардиохирургия и общопрактикуващи лекари. Мероприятието ще се проведе на 8 декември, от 18ч. в зала „Компас“ на х-л България, Бургас.

Освен съвременното интервенционално лечение на сърдечно съдовите заболявания, ще бъдат представени и възможностите, които има болницата за инвазивни процедуриизвърпване в ангиографска лаборатория, както и предимствата на апаратурата, с която разполага кардиологичния сектор.

Припомняме ви, че през февруари месец тази година МБАЛ „Дева Мария“ инвестира близо 2 млн. лева в създаването на собствена нова ангиографска лаборатория и закупи техника, която да покрие нуждите от високоспециализирано инвазивно лечение на пациенти от града и страната.

5 години след откриването си МБАЛ "Дева Мария" продължава да покорява върхове

28.08.2014

Заглавие новина

„През последните 5 години, сме посрещнали повече от 50 000 пациенти от областта, страната и чужбина. Продължаваме да работим по поставените ни цели, една от които беше да се запълни нишата за качествени здравни услуги да се доведат изявени специалисти, да се осигури апаратура от висок клас, както и да се въведе база за специализанти по всички специалности, по които работят нашите специалисти. Постоянно се стремим да развиваме нови специалности, като същевременно поставяме пациента в центъра на здравеопазването.“ С тези думи прокуристът на МБАЛ „Дева Мария“ – Нели Атанасова маркира годишния отчет на здравното заведение.

Днес МБАЛ „Дева Мария“ посреща петия си рожден ден, което е повод за празник на всички медицински работници и пациенти на здравното заведение. По традиция, специалистите от болницата представиха отчет за дейността и постигнатите си цели. В пресконференция в Бургас за отделните отделения говориха Анатоли Карашмалъков - Хирургия; Тодор Драганов - Съдова хирургия; Георги Хубчев - Гинекология; Мария Търнева - Неонатология; Дочева - Инвазивна кардиология; Николай Игнатов - Анестезиология и интензивно лечение; Пламен Петров - Образна диагностика.

В здравното заведение работят над 75 лекари, водещи в своята специалност, както и повече от 80 медицински сестри и друг персонал. Именно те, по думите на д-р Христо Добрев – управител на лечебното заведение, са причината МБАЛ „Дева Мария“ да се превърне във фактор в Бургаска област и извън нея.

Едно от най-големите постижения на здравния център е превръщането му в база за специализация на студенти в областта на медицината и медицинските грижи. „Неизбежно беше при наличието на тази база и при този академичен потенциал болницата да се превърне в обучителна база“, коментира Акад. проф. Борислав Владимиров. Той обясни, че в момента има 10 специализанти в различните отделения. В болницата пък вече работят някои от специализантите от предходни години. Освен това, в рамките на последните пет години здравното заведение е развило дейността си по световните стандарти, с привлекателни битови условия, добра база и инфрастраструктура, съвременна апаратура, внедрена във всички отделения и изявени специалисти.

В рамките на медицинското заведение действа и Център на клинични проучвания и експериментация с медикаменти в областта на кардиологията. Развити са най-съвременни методи за лечение на съдови заболявания, детска ортопедия, озонотерапия и други иновативни за областта и дори страната лечения.

Специалистите от болницата стъпват в своята 6-а година от създаването на здравния център с още по-смели цели и планове за бъдещето. Сред тях е и постигането на 3-то ниво на здравна грижа за всички 10 отделения. Това е най-високата оценка на Министерство на здравеопазването, която обикновено се дава на университетските болници. В МБАЛ „Дева Мария“ вече 7 от отделенията оперират на 3-то ниво.

Успешна високорискова операция извършиха специалистите в МБАЛ "Дева Мария"

28.07.2014

Заглавие новина

В акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ „Дева Мария” Бургас бе извършена високорискова операция на бременна жена, при която се отстрани 8 сантиметров миомен възел в разпад. Пациентката постъпва в болницата със силни болки. След прегледа от специалист се потвърждава наличието на бременност в 4 – 5 месец и голям дегенеративен миомен възел, който предизвиква силни болки, маточни контракции и опасност за живота на бебето.

”Първото си дете родих точно ден преди официалното откриване на „Дева Мария” преди 5 години. Две години по-късно за първи път използвах услугите ѝ, когато постъпих с болки и бях оперирана от д-р Георги Хубчев по повод киста. Тогава той извърши успешна безкръвна операция. В този момент разбрах, че имам и миома, но не е премахната поради нейното местоположение – в непосредствена близост до фалопиевата тръба и големият риск тя да бъде засегната”, разказва 30 годишната бургазлийка.

Тя сподели, че след като е забременяла преди близо 5 месеца до този момент не е имала никакви проблеми. В последните две седмици миомата е започнала рязко да се увеличава, с по сантиметър на седмица. През последните няколко дни е изпитвала болки, поради което се е консултирала със своя наблюдаващ гинеколог.

Пациентката призна, че е била посъветвана моментално да потърси медицинска помощ в София, тъй като само там имат компетентността да помогнат в този случай. Поради силните болки, които изпитва в този момент решава да не предприема толкова дълго пътуване. Отива в болница „Дева Мария” търсейки вече познатия и д-р Хубчев, който я приема веднага и обсъждат вариантите за лечение.

”Благодарна съм на целият екип, който ми помогна и се моля всичко да е наред с моето бебче. Изключително съм доволна от обслужването в болницата и от грижите, които се полагат за мен. Днес вече съм раздвижена и се чувствам добре”, изказа благодарността си младата жена. ”След подобни обемни интервенции върху бременни жени много рядко се случва да се запази бременността, а в случая успяхме да запазим и самата тръба”, разказа излизайки от операционната д-р Георги Хубчев.

”Това е високорискова операция, която извършихме с д-р Габриела Панайотова, операционна акушерка Юркюш Ахмед и анестезиологът д-р Стоян Милушев. Рисковете бяха големи, тъй като миомата заемаше почти цялата стена на матката и при отстраняването и се виждаше околоплодния мехур с плода. В много от случаите може да се износи бебето въпреки наличието на миомен възел. Но тук това беше невъзможно, тъй като той започва да дегенерира и разпада. Момичето ще остане на медикаментозна терапия и под лекарско наблюдение”, допълни за нейното състояние началникът на АГ отделението.

Д-р Георги Хубчев е един от най-признатите специалисти по лапароскопска гинекология, урогинекология, онкогинекология и гинекологична ендокринология в България. Неговата помощ в МБАЛ „Дева Мария” търсят пациентки с гинекологични заболявания не само от Бургас и региона, но и от цялата страна.

Припомняме, че той е и причината всяка година в болницата във Ветрен да се провеждат демонстративни обучения на български лекари, водени от световноизвестни чужди специалисти по онко и урогинекология.

МБАЛ "Дева Мария" с детско парти за деня на детето

31.05.2014

Заглавие новина

За четвърта поредна година болница “Дева Мария” организира детско парти по повод Деня на детето. То ще премине под наслов „Един ден на детската усмивка“ и ще събере децата на Бургас за да направи празникът им още по-весел и изпълнен с весели емоции. По традиция купонът за малчуганите ще се състои на 1 юни, от 11 часа на детската площадка вдясно от Гъбката в Морската градина.

Специално аниматорско шоу с много танци, забавни игри и подаръци, ще забавлява всички посетители. За да поздравят децата на тържеството ще присъстват голяма част от екипа на Родилно и Неонатологичното отделние на МБАЛ „Дева Мария”.

Освен парти, МБАЛ „Дева Мария” организира и изложба с детски рисунки, направени от деца родени в болницата. Импровизираната галерия, която ще бъде създадена специално за целта във фоайето на лечебното заведение и ще изложи творбите на малките художници. Единственото условие за участие е децата да бъдат родени в МБАЛ „Дева Мария”, като няма ограничение във възрастта.

1 юни ще е и денят, в който ще се даде старт на една нова инициатива, подета от неонатолозите в болницата - кабинет за „Превенция на детското здраве” за деца от 0 до 1 година. Лекарите са поставили като приоритетна цел на дейността си профилактиката на децата. Обособен е детски кабинет за ежемесечно проследяване на здрави деца.

Чрез иновативна методика извършват коремни операции без видими белези

20.05.2014

Заглавие новина

От въвеждането и преди повече от 20 години лапароскопската хирургия постепенно замени конвенционалните (с голям разрез) операции в много области на хирургията. Философията на лапароскопската хирургия е базирана на концепцията, че не е необходимо да се извършва голям разрез на коремната стена, а операцията може да се извърши и с тънки инструменти, вкарани през малки разрези по няколко милиметра, като хирургът наблюдава оперирания орган на монитор посредством тънка камера вкарана през един от малките разрези.

В последните години тенденцията е лапароскопските операции да се извършват през единствен разрез. Независимо дали лапароскопските операции се извършват през един или няколко малки разреза безспорното им предимство е минималната следоперативна болка и бързото възстановяване в рамките на ден-два след операцията.

Повечето пациенти могат да се завърнат на работното си място седмица след операцията, ако тя не изисква сериозно физическо натоварване. Екипът на д-р Карашмалъков от болница „Дева Мария“ в Бургас рутинно извършва широка гама лапароскопски операции при най-различни заболявания: Холецистектомия (премахване на жлъчния мехур), Ингвинална херниопластика (при слабинни хернии), Фундопликация по Nissen (при диафрагмални хернии и рефлукс-езофагит), Апендектомия (премахване на апендикса), Операции при чернодробни кисти, Резекции на дебелото черво (при доброкачествени и злокачествени процеси) и ред други.

Екипът на д-р Карашмалъков разработи и внедри нов метод за лапароскопско премахване на жлъчния мехур с единствен малък разрез, скрит в гънките на пъпа, който публикува в хирургичното списание на Американската медицинска асоциация “Archives of Surgery” . Освен описание на хирургичната техника публикацията включва и видеофайл демонстриращ изпълнението на операцията.

През този месец д-р Карашмалъков проведе демонстрация и обучение на бургаски специалисти по хирургия и гастроентерология, като чрез видео връзка бе проведен уъркшопа. Демонстрираният нов метод позволява жлъчният мехур да се премахне безкръвно и с минимална инвазия както при конвенционалната лапароскопска холецистектомия. В същото време се намалява оперативната травма поради извършването само на един малък разрез вместо досегашните 3-4. Козметичният резултат от операцията също е несравнимо по-добър, тъй като след няколко месеца на практика не остава никакъв видим белег на коремната стена.Всички тези иновативни оперативни техники са достъпни за пациентите в хирургичното отделение на МБАЛ „‚Дева Мария“, ръководено от д-р Карашмалъков.

Д-р Анатоли Карашмалъков е специалист по хирургия и онкология, републикански консултант по хирургия, а от месец май 2014г. е и новият изпълняващ длъжност Началник на отделение по Хирургия към МБАЛ „Дева Мария” Бургас. Д-р Карашмалъков е лекар с дългогодишен стаж, който е придобил в Първа Хирургична клиника на Университетска боница, Стара Загора. Той е главен асистент в секцията „Обща и оперативна хирургия“ на Медицински факултет при Тракийски университет, Стара Загора. Завършва медицина през 1990г. във в ВМИ – Стара Загора, като специалност по Хирургия придобива седем години по-късно.

През 2000г. взема и втора специалност по Онология. Има над 100 статии и презентации, представени и публикувани в най-престижните български и международни медицински форуми и издания. Разработил е нов метод за лапароскопско премахване на жлъчния мехур с единствен разрез, скрит в гънките на пъпа.

Последно поколение скенер функционира в МБАЛ "Дева Мария"

20.03.2014

Заглавие новина

МБАЛ „Дева Мария” разполага с последно поколение компютърен томограф (скенер) на водещия производител на медицинска техника и апаратура General Electric (GE) модел Optima CT 540. Той е оборудван със съвременен софтуер, позволяващ бърза и прецизна диагностика на световно ниво, съобщават от лечебното заведение.

Скенерът е мултидетекторен и има възможност за извършването на мозъчна, каротидна, абдоминална и периферна ангиография. Дава възможност за мултипланарна реконструкция. По този начин може да се оцени наличието на стенози по хода на съдовете, атероматозни плаки, аневризми и др.

Софтуерът позволява екзактна и точна преценка на степента на увреди и подпомага работата на специалистите по съдова хирургия. Същевременно лъчевото натоварване е минимално за пациента, като дава висококачествен образ с висока разделителна способност.

Не на последно място медиците в отделението по образна диагностика в лечебното заведение са висококвалифицирани специалисти, които са преминали и допълнителни квалификационни курсове.Отделението по образна диагностика работи и по договор с НЗОК, като изследванията могат и да се правят с направление от личен лекар или специалист, допълват от болницата.

МБАЛ "Дева Мария" с пълна скринингова програма за новородени

13.03.2014

Заглавие новина

От този месец бургаската болница „Дева Мария“ предлага пълна скринингова програма за новородени. Пакетът е създаден с цел ранна диагноза на специфични заболявания и аномалии на различните органи и системи на новородените. Той е разработен от висококвалифицирани специалисти по неонатология, педиатрия, ортопедия и офталмология.

„По този начин своевременното отстраняване на съществуващите проблеми дава шансове вашите деца да израстнат здрави и безпроблемни”, коментира д-р Търнева, която е началник на Неонатологичното отделение.

Пакетът включва следните изследвания: Ултразвуково изследване на тазобедрените стави, трансфонтанелна ехография, офталмоскопия и абдоминална ехография. Единствено ранната диагностика може да установи проблеми в тазобедрените стави. Още в първите 7 – 10 дни след раждането си бебето задължително трябва да бъде прегледано от специалист ортопед и да му бъде извършен клиничен и ехографски преглед за състоянието на тазобедрените стави. За разлика от рентгенографското, ехографското изследване на тазобедрената става е напълно безвредно за бебетата. Колкото по-рано бъде установено отклонението от нормата, толкова по-безболезнено е лечението и по-близо до пълното възстановяване.

Ако недоразвитието на тазобедрената става се диагностицира още през първия месец, има шанс за пълно възстановяване – без последици за ставата, крачетата и походката. Като това става по най-безболезнения начин – с подходящи упражнения и профилактични гащички. Трансфонтанелната ехография (ТФЕ) е метод, който не е инвазивен и дава голяма информация за състоянието на мозъка на новороденото дете веднага след раждането и по-късно. Методът е безвреден, което дава възможност за редoвно проследяване на развитието на мозъка. Поставянето на ранна диагноза е предпоставка за навременно лечение.

Ретинопатия на недоносените е една от водещите причини за необратима загуба на зрение в ранна детска възраст. Основните рискови фактори за нейното развитие са степента на недоносеност (гестационна възраст и тегло при раждането), висока (95%) концентрация на кислород, инфекции и др.

Офталмологичният скрининг на рискови деца цели да се диагностицира проблем във възможно най-ранен етап, който да позволява неговото лечение. Изследването с ултразвук придоби определящо значение в диагностицирането и на аномалии и болестни състояния на коремни органи . От съществено значение е ранната диагноза, която обуславя адекватното им лечение. Родителите имат възможност да заявят всяко едно изследване поотделно, като цената на самостоятелно изследване е 80лв., а извършването на пакетната диагностика на четирите системи е 260лв.

Френски професор по урогинекология показа уникална оперативна методика в Бургас

28.02.2014

Заглавие новина

Уникална хирургична операция бе извършена за първи път в България, в бургаската МБАЛ „Дева Мария” днес. Методът лапароскопска сакроколпопексия бе демонстриран от френския проф. Бруно Девал, в асистенция с колегата му от Словения, д-р Сашо Костовски. И двамата са тук за участие в уъркшоп организиран от болницата и по специалната покана на урогинеколога д-р Георги Хубчев от МБАЛ „Дева Мария”.

Световно признатият Бруно Девал – специалист в урогинекологията и радикалната лапароскопия, идва за първи път в България. Професорът е член на Международната асоциация по урогинекология и тазова перинатология. Споменатият метод е прилаган от него рутинно във парижката болница „Жофроа Сент – Илер”. Д-р Сашо Костовски, е специалист по урогинекология и онкогинекология, македонец по произход, към момента работи в Университетска болница в Любляна.

Проф. Девал извърши днес три последователни лапароскопски операции на жени пред свои колеги лекари от страната. За втората и третата операция д-р Г. Хубчев му асистира лично. Пациентките имат изсипване на влагалището след направена хистеректомия. Те са на възраст от 58г. до 62г. от градовете Бургас, Синеморец, и Русе.

От думите на френския специалист стана ясно, че това е често срещано усложнение при жените след оперативно отстраняване на матката. В световен мащаб миниинвазивното лечение свежда риска до минимум за пациента, акцентира още той. Сред предимствата на интервенцията е, че възстановителният период е значително по-кратък и максимум до втория ден пациентът се връща към нормалния си ежедневен ритъм. При класическата отворена операция има големи раневи повърхности, със съмнителен успех (до 50%), както и с дълъг възстановителен период от около двадесет дни, каза урогинекологът от болница „Дева Мария”- д-р Хубчев.

Бъдещето е в лапароскопската сакроколпопексия добави още той.Проф. Девал е и член на Американската урогинекологична асоциация, като този уъркшоп ще бъде докладван от него там. Това отваря вратите на лекари от МБАЛ „Дева Мария” за специализация в САЩ.Това е вторият уъркшоп по урогинекология организиран от болница „Дева Мария” за последните две години, с което се превръща в една от малкото болници в страната инвестираща най-много в развитието на своя лекарски състав.

Припомняме, че през 2012г. в частната болница пристигна един от доайените в урогинекологията в Европа – проф. Адолф Луканович от Университетската болница в Любляна. Тогава той демонстрира оперативно най-съвременните техники и методики за лечение при нарушения на тазовото дъно при жените.

Логистика, транспорт и имоти - сред приоритетите за китайски инвестиции в Слънчев бряг

15.02.2014

Заглавие новина

Логистика, транспорт и инвестиционни имоти на територията на КК „Слънчев бряг“ са сред приоритетните области, които ще бъдат представени по време на Българо-китайския бизнес форум в комплекса. Това стана ясно след предварителната среща на представители на БКАТИ (Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции) с изпълнителния директор на „Слънчев бряг“ АД – Златко Димитров.

По време на визитата са обсъдени важни за комплекса области, които да бъдат презентирани пред китайски предприемачи. От първостепенно значение са и проекти свързани с подобряване на инфраструктурата. Освен български фирми, по време на форума ще бъдат поканени и морски общини начело с Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и др. Обмислят се и конкретни проекти за привличане на повече китайски инвестиции и туристи в България.

Припомняме, че за края на летния сезон т.г. е планиран бизнес форум, чиято организация тече в момента. В него ще вземат участие различни представители на китайски фирми, които ще посетят Слънчев бряг. Целта е да добият представа за възможностите за инвестиране в бизнес, свързан с туризма – строеж и развитие на шопинг центрове, инфраструктура, обслужване, производство и дистрибуция на различни продукти на туристическите обекти и хотелски комплекси.

Най-висок клас ангиографска апаратура заработи в Бургас

13.02.2014

Заглавие новина

Най-висок клас ангиографска апаратура заработи днес в МБАЛ „Дева Мария“. Благодарение на този апарат в Бургас вече ще се извършват животоспасяващи диагностични и лечебни процедури на сърдечно болни пациенти. Инвестицията възлиза на 1 627 200 лева, като апаратът е закупен с 50% финансово участие на МБАЛ „Дева Мария” и 50% участие по европейски фонд за регионално развитие по оперативна програма „Развитие на конкурентноспобността на българската икономика” по проект „Енергийна ефективност и зелена икономика”.

Заедно с ангиографа са доставени и още два високотехнологични апарата - съвременен компютърен томограф и модерен ултразвуков апарат за изследване на кардиоваскуларни заболявания. „Това е нещо уникално в сферата на кардиологията, по този начин МБАЛ „Дева Мария“ изпълнява обещанията си към гражданите на Бургас за предоставяне на изключително качествени и достъпни здравни грижи“, коментира прокуристът на болницата Нели Атанасова.

„Радостно е, че нашият град, в много интензивен план, подновява медицинската си апаратура. Сърдечните заболявания са едни от сериозните проблеми на нашето здравеопазване. Хубаво е, че вече имаме такъв съвременен апарат, който да намали смъртността и да окаже по-бързо въздействие, и да помогне за възстановяването на пациентите. Радвам се, че това се случва в МБАЛ „Дева Мария“ – бързо развиваща се наша болница. Пожелавам на екипа повече усмихнати и доволни пациенти. Успех на новото съоръжение“, каза кметът Димитър Николов. Той изрази надежда, „Здравната каса да поема всички тези манипулации, за да може този поток от пациенти от Бургас, търсещи лечение в София, Варна и Пловдив, наистина да престане, за да си обслужваме спешните случаи в Бургас“.

На събитието присъства и методичният ръководител на кардиологичното отделение доц. д-р Васил Велчев, д.м.н., който е началник на сектор „Електрокардиостимулация” към УМБАЛ „Св. Анна” София. „Този апарат е последна генерация ангиографска апаратура. Надявам се, че в МБАЛ „Дева Мария“ ще успеем да покажем добро съчетание между университетска болница и частна инициатива“, коментира доц. Велчев. Новата ангиографска апаратура е голяма крачка, която МБАЛ „Дева Мария“ извършва в своето развитие, сподели началникът на Кардиологично отделение д-р Елена Дочева. По думите й собствениците сем. Абумелих, инвестират както в скъпа апаратура, така и в кадрови потенциал. „Ползите за пациентите ще бъдат огромни. Те ще имат бърз, надежден, ефикасен достъп до най-модерните технологии в света. Гарантирам, че тук те ще получат това качество на обслужване, което биха получили в най-елитните клиники на Европа“, обеща д-р Дочева.

„Утре предстои да се извърши процедурата ренална денервация с новата апаратура. Това е процедура, която е за хора с високо кръвно, което не се подава на лечение с медикаменти. Процедурата цели да се прекъсне, посредством катетър с балони, потокът на патологични импулси от бъбрека към мозъка, който поддържа нивото на високото кръвно. Това се прави еднократно и се очаква кръвното налягане да спадне с 20мм живак. Това е един впечатляващ резултат от гледна точка на запазването му във времето. Така че тази процедура дава действително революционен шанс за много от пациентите с резистентна хипертония да живеят без усложнения“, отбеляза доц. Велчев.

На събитието присъстваха още директорът на РЗОК д-р Макшева, д-р Цанова и д-р Костадинова от РЗИ, представители на „Спешна помощ” от Бургас, Айтос и Карнобат, както д-р Тодор Якимов от Кардио Център „Понтика“.

"Силует" за последен път на българска сцена преди "EuroSonic"

27.12.2013

Заглавие новина

„Силует“ ще забият за последен път в България преди участието си на един от най-престижните европейски фестивали за обмен на съвременна поп и рок музика „EuroSonic“. На 28-ми декември бургазлии ще имат възможност да ги чуят в „Бар без Име“. Там рокаджиите ще представят песни от цялото си творчество, както и кавъри на добре познати рок хитове, придавайки им уникално звучене.

Припомняме ви, че през април месец тази година рок група “Силует” грабна две престижни награди от конкурса “Златна пролет” 2013, организиран от БНР. Песента “Say Goodbye”, записана специално за конкурса, им донесе награди едновременно в две престижни категории - призванието на журналистическата колегия и наградата на БНР. Втората награда отваря и една желана възможност за групата, а именно да представи България с едночасов концерт на фестивала „EuroSonic“ в Холандия. Това ще се случи на 17 януари 2014 година в Грьонинген.

Преди броени дни „Силует“ изнесе и предпремиерен концерт в Студио 1 на БНР, който бе излъчен и по Националната телевизия. Групата представи програмата, с която ще се яви на холандска сцена, като песните бяха преаранжирани заради участието на струнен квартет. След „EuroSonic“ музикантите от бургаската рок банда продължават с турне, което ще премине през Амстердам, Лондон, Осло, Стокхолм и други европейски столици.

В МБАЛ "Дева Мария" лекуват резистентна хипертония с иновативен метод

23.12.2013

Заглавие новина

За първи път извън София, известният интервенционален кардиолог доц. д-р Васил Велчев ще прилага авангардния метод за лечение на хипертония в бургаска болница. Д-р Велчев е настоящият завеждащ „Сектор електрокардиостимулация” към УМБАЛ „Св. Анна” гр. София и методичен ръководител на отделението по Кардиология и Инвазивна кардиология към МБАЛ „Дева Мария” Бургас.

Близо 15% от хората страдащи от артериална хипертония не се повлияват на медикаментозното лечение. При тях, независимо от дозировката и вида на лекарствата, те продължават да поддържат високи стойности на артериалното налягане. Тези пациенти имат изключително повишен риск от инсулт, исхемична болест на сърцето и бъбречна недостатъчност.

В бургаската МБАЛ „Дева Мария” започва прилагането на един нов метод, който смело може да бъде наречен революционен. По своята същност той е миниинвазивна процедура, която прекъсва симпатикусовите нервни окончания, разположени по стените на бъбречните артерии.

Първоначални клинични проучвания показват, че тази техника е изключително ефективна при пациенти, при които регулярното лечение на хипертонията е неуспешно. Процентът на успеваемост при този метод е изключително висок – над 85%, като максималният ефект, който настъпва след процедурата идва около 6-тия месец след извършването ѝ, като остава дългосрочен и траен във времето.

Този метод се прилага при пациенти, които са диагностицирани с резистентна на лечение хипертония. „Когато говорим за неподдаваща се на лечение хипертония, имаме предвид кръвно налягане, което остава с високи стойности - над 140/90, въпреки че се третира с три или повече антихипертензивни медикаменти. Приблизително един на всеки десет души, страдащи от високо кръвно налягане, или близо 100 милиона души в цял свят, не се поддават на стандартно лечение с медикаменти.” – коментира прилагането на новия метод доц. Васил Велчев.

Той припомня, че хипертонията е особено опасно хронично заболяване, тъй като се асоциира с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и инфаркт, както и бъбречни болести. Проучвания показват, че при хората с резистентна хипертония рискът от сърдечносъдови заболявания е три пъти по-голям в сравнение с тези, които поддържат контролирани нива на високото кръвно налягане. Освен това хипертоничните пациенти са в по-голяма степен предразположени към диабет, хронични бъбречни заболявания и затлъстяване.

България е страна с много сериозно разпространение на хипертонията и методът дава надежди за ефикасно лечение на тези пациенти.

Бургазлии ще имат възможността да се консултират с доц. В. Велчев два пъти в месечно на място в МБАЛ „Дева Мария”. Той е лекар с богат опит в коронарните и периферни интервенции, каротидно и бъбречно стентиране. Въвел е в България метода за алкохолна аблация на септума при хипертрофична кардиомиопатия и е един от малкото кардиолози в страната, занимаващи се с лечението на пулмонална хипертрония. Доцент Велчев ще поеме председателския пост в ДКБ през 2014г., след като бе избран на общо събрание на организацията в края на XIII Национален кардиологичен конгрес.

Бургас - гореща зона за китайски инвестиции

22.12.2013

Заглавие новина

“Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност на страната, а стратегическото географско положение на Бургас го превръщат в гореща зона за китайски инвестиции”. Това сподели председателят на бургаската Българо-китайска асоциация за търговия и инвестиции Менг Лу на среща с областния управител Павел Маринов. По време на визитата са обсъдени плановете за развитие на Бургаски регион и идеи за партньорство с китайски инвеститори.

Според областния управител, „в момента приоритетите на правителството са свързани до голяма степен с Китай”. По думите на Маринов, Областна управа възнамерява да работи за привличане на китайски инвестиции в областта на зеленчукопреработването.

Той сподели още, че до края на мандата си ще работи по създаването на логистична база за преработка на храни, както и създаването на единен клъстер на зеленчукопроизводителите. Областният управител допълни, че китайският бизнес ще бъде идеален партньор в начинанието, в ролята си на преработвател на готовите суровини. От своя страна, Областна управа обещава преференции за инвеститори от клас А и Б, включително и по-ниски данъци.

Менг Лу заяви, че има интерес от китайска страна и към инвестиции в миннодобивната промишленост. Няколко фирми са изявили желание за проучване на възможностите за инвестиция във фабрика за метали, по-специално за добив и преработка на желязо и стомана. Според представители на асоциацията обаче този отрасъл все още е малко тромав и информацията за инвеститорски интерес не достига до него.

Припомняме, че за края на летния сезон 2014 г. е планиран и специален бизнес форум, чиято организация тече в момента. В него ще вземат участие различни представители на китайски фирми, които ще посетят Слънчев бряг. Целта е да добият представа за възможностите за инвестиране в бизнес, свързан с туризма – строеж и развитие на шопинг центрове, инфраструктура, обслужване, производство и дистрибуция на различни продукти на туристическите обекти и хотелски комплекси.

Бургаската Българо-китайска асоциация за търговия и инвестиции набира скорост, създавайки различни връзки с представители на бизнеса в Китай. От българска страна интересът все още е слаб. Повечето хора се обръщат към организацията с предложения, които обаче така и не претърпяват развитие.

„Хора с идеи има много, но важното е, след като представят идеите си пред нас, да продължат да бъдат активни. Ще направим всичко по силите си да им окажем съдействие. Всеки желаещ може да се присъедини към нас като член на асоциацията. Общата ни цел е привличане на инвестиции, които да доведат до развитие на бизнеса в Бургас и България,“ коментира още Менг Лу.

Уникалeн проект донесе почетен диплом "АрхиМаг" на бургаски архитект

09.12.2013

Заглавие новина

Проектът „Inside out“ на арх. Свилен Бонев му донесе почетен диплом „АрхиМаг“ от тазгодишните награди на Бургаското архитектурно пространство „Архимория 2013“. Отличието, в категория „Жилищни сгради“, бе връчено на бургаския архитект лично от председателя на САБ-Бургас арх. Владимир Милков. Пред репортер на „PoligrafF“ арх. Бонев разказа подробности за сградата, проектантската работа и градоустройственото развитие на родния си град.

За Архимория и „Inside out“

В Архимория 2013 ние от “Invictus Architects” представихме два наши проекта. Единият е многофамилна жилищна сграда с обслужващ партер на ул. „Гладстон“, а другия е еднофамилна жилищна сграда, проектирана за региона.

Вторият проект пресъздава един модернистичен поглед върху архитектурата, следвайки принципите на филисофията фън шуй. Главна цел в разработката на архитектурния и интериорен проект е създаването на чувство за хармония, удобство и стимулирането на положителна енергия. Търсен ефект при проектирането на „Inside out“ е обединението на отделните пространства и естественото преминаване от интериор в екстериор.

По този начин се създава усещане за единство със заобикалящата сградата среда, т.е. усещане за уют извън интериора, като оттук идва и името на проекта „Inside Out“. Това е една наша интерпретация на хармония и домашен уют.

Работата по този проект отне 2 месеца, като този период включва и интериорното решение на сградата. В отделните фази на проектиране, избор на ориентация и подходи проекта е изготвен спрямо конкретните обитатели и техните техните индивидуалности. Очаква се сградата да е завършена в края на 2014 година.

Последните три големи проекта

Изготвяме различен вид проекти- обществени и жилищни сгради, търговски центрове, развлекателни и спортни комплекси, както и градоустройствени решения. Последните ни три по-големи реализирани проекта са жилищен комплекс в гр. Свети Влас, спортен комплекс в Парк Езеро, гр. Бургас, който в момента се изпълнява и трябва да бъде завършен до пролетта на 2014 г. Проектът включва игрища за минифутбол и волейбол, както и обслужваща сграда. Третият по-съществен проект е ваканционен жилищен комплекс в местност Буджака, община Созопол.

За градоустройственото развитие на Бургас

Бургас, откакто е управляван от настоящия кмет Димитър Николов, се развива изцяло в положителна насока, визирам някои от знаковите проекти като „Ларгото“ и пл. „Тройката“… За съжаление на места из града има немалки архитектурни и градоустройствени „гафове“. Като цяло в Бургас се случват хубави неща – построи се Морска гара, в близко бъдеще районът около Пристанището ще се развива с бързи темпове.

Според мен Бургас има нужда от повече зелени площи, както и от поддържането на съществуващите такива, намиращи се в комплексите на града. Освен Морската градина, ние нямаме друго съществено зелено пространство. Градът има нужда от атракции, от формирането на зона за развлечение и забавление, от голяма спортна и концертна зала.

Ако на пл. „Тройката“ все пак има мол

Положителното в случая е че все пак нещо ще запълни „дупката“ в центъра на града. Без да съм запознат в детайли с конкретното планово решение, смятам, че подобни големи търговски центрове следва да бъдат ситуирани в периферията на града, както сочат редица световни практики. Бургазлията има особено отношение към централната част и е хубаво преди изграждането на подобен тип обект да се обърне повече внимание на мнението на бургаската общественост.

Панелните сгради в града

Мисля, че повечето от тях представляват голям естетически проблем за града, и не защото са проектирани зле, а защото е допуснато едно безразборно остъкляване, саниране и какво ли още не. Положението би се променило със засилен контрол от страна на съответните институции… би следвало всяка една сграда да има единно фасадно решение.

Слънчев бряг ще посреща китайски инвеститори през 2014-а

02.12.2013

Заглавие новина

Слънчев бряг да бъде домакин на следващия Българо-китайски бизнес форум у нас. Това са обсъдили от Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции, гр. Бургас, с представители на Международния център за търговска обмяна към Министерството на търговията в Китай.

„Основната тема на срещата догодина ще са инвестициите в недвижими имоти в България. Предварителните нагласи са, че срещата с водещи китайски компании ще се състои в края на лятото“, коментира председателят на бургаската асоциация Менг Лу.

По време на тазгодишната среща на бизнеса, която се състоя в столицата, участие взеха близо 200 български компании, а в състава на китайската делегация имаше представители на 40 фирми от различни сектори.

Посланикът на Китай у нас Уей Дзинхуа обяви, че в България има предпоставки за изграждането на здраво двустранно търговско-икономическо сътрудничество. Доказателство за това са данните за стокообмена между двете страни, който през миналата година възлиза на над 1,8 млн. щатски долара.

Тази цифра е двойно по-голяма от осъществения българо-китайски стокообмен през 2009 г., когато започна финансовата и икономическа криза, уточни той. През последната година Китай от своя страна е инвестирал над 22 млн. щатски долара. Над 300 предприемачи имат интерес към страната ни, допълни той.

Оперативно лечение на сънна артерия вече и в МБАЛ "Дева Мария"

23.11.2013

Заглавие новина

СВ съдово-хирургичното отделение на многопрофилна болница „Дева Мария” Бургас започва оперативно лечение на сънна артерия. В световен мащаб и в България каротидна хирургия се работи рутинно повече 30 години във водещите Университетски болници и центрове.

Заболяванията на сънните артерии са пряко свързани с инсултите, които заемат трето място по заболеваемост сред населението. Атеросклерозата стои в основата на заболяванията на сънните артерии – отлагат се атеросклеротични плаки, които запушват отвора на артериите и предизвикват стеснения и завихряне на кръвотока. Това създава значими нарушения на мозъчното кръвообръщение. В резултат на завихрянето и турбуленцията може да се откъснат атеросклеротични плаки или микрочастици, които да доведат до пълното запушване на мозъчните артерии и да предизвикат мозъчен инсулт – обясни проф. д-р Тодор Захариев, д.м.н, който e методичен ръководител на отделението съдова хирургия и ангиология в МБАЛ „Дева Мария”, началник клиника по съдова хирургия и ангиология при Университетска болница “Св.Екатерина” - София.

Той има и най-голям опит в хирургичното лечение на тази патология в България - повече от 1000 успешни операции на сънните артерии. По думите му клиничната картина на заболяването преминава в три стадия: Безсимптомен стадий – няма клинични симптоми на болестта, но са налице ехографски и доплерови признаци за патология. Вторият стадий се характеризира с увреди на сънните артерии, предизвикващи преходни нарушения на мозъчното кръвообращение,които се свързват с временни неврологични оплаквания, траещ по-малко от 24 часа и последващо пълно възстановяване.

Клиничните симптоми включват временна загуба или замъгляване на зрението на едното око, силно временно главоболие, виене на свят, при отсъствие на друга причина (доказано високо кръвно налягане или нарушения на вестибуларния апарат).При последния трети стадий увреди на сънните артерии причиняват инсулт – най тежката форма на това страдание, водещо до частична или пълна инвалидизация или смърт.

Мозъчният инсулт е един от най-големите бичове за съвременния човек. Тази диагноза е на едно от първите места като причина за смъртност в целия свят. Инсултът настъпва, когато се наруши кръвоснабдяването на мозъка. При немалка част от пациентите това се дължи на стеснение или запушване на сънните артерии. Проф. Захариев предупреждава, че обикновено невролозите лекуват успешно пациентите с медикаменти, но това невинаги е достатъчно само по себе си, а на изследване за стеснени или запушени сънни артерии подлежат всички пациенти, които са прекарали вече един път инсулт. При 60-70 % от тях се налага оперативна корекция на сънната артерия.

Друг рисков контингент са хора със сърдечно заболяване, болки в краката, прекаран инфаркт. Те трябва да минат скрининг за патология на сънните артерии, защото зависимостта между тези три места (локализации на болестния процес) - глава, сърце, долни крайници е огромна. Всеки четвърти пациент със сърдечно заболяване има асоциирани проблеми и с долните крайници или сънната артерия и обратно. Симптомите при съдови заболявания на артериите на долните крайници са болка в краката, което кара хората да почиват периодично при ходене, изстудяване и изтръпване на крайниците.

Признаци за проблеми с артериите на главата е виенето на свят, припадането, а при сърцето - болка в сърдечната област, задух при ходене, лесна уморяемост. Ако имате някой от тези симптоми, е разумно да отидете на преглед при специалист в ускорен порядък – съветва проф. Захариев. Стесненията на сънната артерия, в която има ерозирана атеросклеротична плака пълна с тромби, създава едно гнездо, където се откъсват тези съсиреци и правят непрекъснато мозъчни инциденти, които често завършват с фатален за организма изход.

Рафи се включи в кампанията "Отдай предимство"

19.09.2013

Заглавие новина

Първият Х-фактор на България, Рафи Бохосян, подкрепи инициативата „Отдай предимство”. Точно в 8 часа днес бургазлията застъпи на смяна на пешеходната пътека в близост до ПГЕЕ „Константин Фотинов“, където помагаше на малки и големи да пресичат безопасно.

„Точно на това място, преди години, щяха да ме блъснат. Тогава видях, че една кола намаля скоростта. Всъщност не е намаляла, а жената зад волана се навела да търси нещо в жабката. Затичах се, подминах я, но от другата страна също идваше кола и аз, едва ли не, се качих върху капака. Добре е, че бях по-пъргав, както и че човекът спря бързо ”, сподели пред журналисти Рафи, като направи уточнение, че тогава, на това място, все още не е имало пешеходна пътека.

„Благодарен съм, че две години по-късно поставиха пешеходна пътека тук, както и на другите възлови места в града, където преди години ме е било страх да пресичам“, заяви Рафи.

По думите му, е „хубаво е да има такива кампании, които да ни карат малко да се замислим върху това какво се случва по пътищата в България“. „Културата ни още не е на това ниво, както е навън. Движението по пътищата у нас е много хаотично. В чужбина още не съм стигнал до пътеката, на тротоара съм, а шофьорите вече са спрели. Хората зад волана там са внимателни и бдителни“, сподели Рафи. За да се избегнат пътни инциденти, бургаският изпълнител препоръча да се пресича единствено на обозначените за това места.

„Аз съм шофьор от близо два месеца. За мен все още е малко стресиращо, защото пешеходците изскачат на платното от където им падне, не винаги пресичат от обозначените за това места. Препоръчвам на всички - пресичайте на пешеходни пътеки!“, апелира Рафи и допълни, че подкрепя кампанията „Отдай предимство“, защото пешеходците са по-слабите на пътя и трябва да им се дава предимство“.

Припомняме, че петдневната кампания стартира за началото на учебната година в Бургас. На 10 рискови пешеходни пътеки в града дежурят доброволци, които са натоварени с нелеката задача да регулират движението. Те са оборудвани с отразителна жилетка и стоп палка, с която първо спират, а след това „благодарят” на отговорните шофьори.

Идеята за акцията е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов и се организира с подкрепата на КАТ и Община Бургас.

Учебната година в Бургас стартира с кампания по пътна безопасност

16.09.2013

Заглавие новина

Учебната година в Бургас стартира с кампания по пътна безопасност, целяща да се ограничат причините и условията за пътно-транспортни произшествия в града. Стотици бургазлии преминаха по обезопасените пътеки още в първия час на инициативата. Въпреки интензивния трафик, шофьорите проявиха толерантност и с усмивка пропускаха всички пешеходци.

Кампанията „Отдай предимство“ ще продължи пет поредни дни. На 10 рискови пешеходни пътеки в града вече дежурят доброволци, които са натоварени с нелеката задача да регулират движението. Те са оборудвани с отразителна жилетка и стоп палка, с която първо спират, а след това „благодарят” на отговорните шофьори.

Идеята за акцията е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов, който призовава шофьорите да проявяват необходимата бдителност и да управляват автомобилите с повишено внимание при преминаване покрай деца или места, където присъствието им е очаквано. „Като родител, призовавам и близките на децата, да проявят необходимата отговорност и да ги напътстват за формиране на безопасно поведение на пътя“, коментира още Спасов.

По думите му човек зад волана трябва да е внимателен, на пешеходната пътека - също. „Трябва да знаем, че не сме единствени, че пътят не е Космос. Вярвам, че когато има правила и хора, които да съблюдават за спазването им, нещата ще се случват по най-добрия начин“, допълни инициаторът.

Доброволците ще дежурят всеки ден от 7:00 до 9:00, от 12:00 до 14:00 и от 17:00 до 19:00 часа. Съгласуваните с КАТ пешеходни пътеки, на които ще се помага за безпрепятственото пресичане на ученици и минувачи са:

- ЦДГ “Вълшебство” - ул. Одрин

- До входа на ПГ по туризъм “Асен Златаров” (ТОХ) - ул. Ст.Стамболов 53

- До входа на ПГ по строителство “Кольо Фичето” - ул. Ст.Стамболов 118

- До СОУ “Иван Вазов” - ул. Христо Ботев 42

- До ПМГ - ул. Цар Симеон 129

- Пешеходната пътека до Пикадили - бул. Никола Петков

- ж.к.Славейков - до ОУ „Антон Страшимиров“ - бул.Тракия /до бл.65/

- ж.к. Славейков - Базово у-ще “Михайл Лъкатник”

- ж.к.Възраждане - у-ще “Княз Борис I” - ул. Гладстоун 38

- ж.к.Меден рудник - до “Лакомата Спирка” - на гърба на СОУ “Петко Росен”

Акцията „Отдай предимство“ се организира с подкрепата на КАТ и Община Бургас.

По-безопасни пешеходни пътеки в Бургас от утре

15.09.2013

Заглавие новина

Учебната година в Бургас ще стартира с кампания по пътна безопасност, целяща да се ограничат причините и условията за пътно-транспортни произшествия в града.

Пет поредни дни на 10 пешеходни пътеки в натоварени и опасни участъци ще бъде поставен по един доброволец, който да регулира движението. Доброволецът ще бъде оборудван с отразителна жилетка и стоп палка, с която първо ще се спира, а след това „благодари” на отговорния шофьор.

Идеята за акцията е дело на бургаския фотограф Калоян Спасов, който призовава шофьорите да проявяват необходимата бдителност и да управляват автомобилите с повишено внимание при преминаване покрай деца или места, където присъствието им е очаквано. „Като родител, призовавам и близките на децата, да проявят необходимата отговорност и да ги напътстват за формиране на безопасно поведение на пътя“, коментира още Спасов.

От днес в интернет пространството е пуснат и клип към кампанията „Отдай предимство“. Видеото, дело на оператора Николай Гарабедян, е заснето в близост до НБУ „Михайл Лъкатник“ в к-с „Славейков“. Точно там се намира и една от десетте пешеходни пътеки, които ще бъдат обезопасени от утре.

Доброволците ще дежурят всеки ден от 7:00 до 9:00, от 12:00 до 14:00 и от 17:00 до 19:00 часа. Съгласуваните с КАТ пешеходни пътеки, на които ще се помага за безпрепятственото пресичане на ученици и минувачи са:

- ЦДГ “Вълшебство” - ул. Одрин

- До входа на ПГ по туризъм “Асен Златаров” (ТОХ) - ул. Ст.Стамболов 53

- До входа на ПГ по строителство “Кольо Фичето” - ул. Ст.Стамболов 118

- До СОУ “Иван Вазов” - ул. Христо Ботев 42

- До ПМГ - ул. Цар Симеон 129

- Пешеходната пътека до Пикадили - бул. Никола Петков

- ж.к.Славейков - до ОУ „Антон Страшимиров“ - бул.Тракия /до бл.65/

- ж.к. Славейков - Базово у-ще “Михайл Лъкатник”

- ж.к.Възраждане - у-ще “Княз Борис I” - ул. Гладстоун 38

- ж.к.Меден рудник - до “Лакомата Спирка” - на гърба на СОУ “Петко Росен”

Акцията „Отдай предимство“ се организира с подкрепата на КАТ и Община Бургас.

Петдневна акция пази децата на пътя в Бургас

13.09.2013

Заглавие новина

От понеделник, 16 септември, в Бургас стартира акция за началото на учебната година под надслов „Отдай предимство“, целяща да се ограничат причините и условията за пътно-транспортни произшествия в града.

Пет поредни дни на 10 пешеходни пътеки в натоварени и опасни участъци ще бъде поставен по един доброволец, който да регулира движението. Доброволецът ще бъде оборудван с отразителна жилетка и стоп палка, с която първо ще се спира, а след това „благодари” на отговорния шофьор. Доброволците ще дежурят всеки ден от 7:00 до 9:00, от 12:00 до 14:00 и от 17:00 до 19:00 часа. Съгласуваните с КАТ пешеходни пътеки, на които ще се помага за безпрепятственото пресичане на ученици и минувачи са:

- ЦДГ “Вълшебство” - ул. Одрин

- До входа на ПГ по туризъм “Асен Златаров” (ТОХ) - ул. Ст.Стамболов 53

- До входа на ПГ по строителство “Кольо Фичето” - ул. Ст.Стамболов 118

- До СОУ “Иван Вазов” - ул. Христо Ботев 42

- До ПМГ - ул. Цар Симеон 129

- Пешеходната пътека до Пикадили - бул. Никола Петков

- ж.к.Славейков - до ОУ „Антон Страшимиров“ - бул.Тракия /до бл.65/

- ж.к. Славейков - Базово у-ще “Михайл Лъкатник”

- ж.к.Възраждане - у-ще “Княз Борис I” - ул. Гладстоун 38

- ж.к.Меден рудник - до “Лакомата Спирка” - на гърба на СОУ “Петко Росен”

”Съветваме родителите да изберат за децата си най-безопасния маршрут до училище, особено за първокласниците, които все още не са свикнали с движението по пътищата и най-вече с правилното пресичане. Към шофьорите се обръщаме с молба да отдават предимство на пешеходците и да спазват ограниченията на скоростта, като бъдат особено внимателни в близост до учебните заведения”, призова организаторът на инициативата Калоян Спасов. Акцията „Отдай предимство“ се организира с подкрепата на КАТ и Община Бургас.

Припомняме, че това не е първият социален проект на бургаския фотограф. През 2011 година той реализира инициативата „Днес решаваш кой ще бъдеш утре“. С нея Спасов успя да провокира учениците чрез фотоколажи, показващи им нагледно ползите от ученето и важността от правилно взетите решения навреме.

Желаещите да станат доброволци, могат да кандидастват на Фейсбук страницата на инициативата.

Италианско бебе проплака в МБАЛ "Дева Мария" за 4-ия й рожден ден

29.08.2013

Заглавие новина

С първо италианско бебе се похвалиха от бургаската болница „Дева Мария“, ден след като отпразнуваха 4-ия рожден ден на лечебното заведение. Малкият Лоренцо ди Куфа се появи на бял свят в 9:12 часа днес с тегло 3,800кг и с ръст 51 см. Той е роден секцио с помощта на д-р Хубчев и д-р Драгнева. Това е второто дете на 32-годишната италианка Сара Джампетруци.

На пресконференция днес екип на болницата начело с акад. проф. д-р Борислав Владимиров (зам.-управител по учебната дейност), д-р Снежа Згурова (медицински управител) и Нели Атанасова (прокурист на болницата) отчете постигнатите резултати, както и бъдещите цели за развитие на лечебното заведение.

За периода от 4 години 100 228 души са преминали през доболнична помощ, а 39 788 пациенти са били приети за лечение в отделенията на бургаската болница. „В началото си поставихме за цел да създадем болница с отлична материална база, отлични условия за пациентите, да привлечем висококвалифицирани специалисти в Бургас, да спрем отлива на родилки към други градове и успяхме да го постигнем. За нас най-важни са пациентите и се стараем да им предоставяме най-доброто“, заяви Нели Атанасова.

По думите ѝ преди 4 години болницата е стартирала само с 3 отделения, а към днешна дата те вече са 12. Някои от отделенията като „Кардиологично“, „Ортопедично“ и „Съдова хирургия“ са с трето - най-високото ниво на компетентност давано от здравното министерство.

„Добрата социална и финансова политика, модерното оборудване, чистотата, иновативните лечебни методики, човешкото отношение към пациентите и най-важното – квалифицирания и опитен персонал са причините, които направиха МБАЛ „Дева Мария” водещо лечебно заведение. Бургазлии вече не търсят медицинска помощ в други големи градове, тъй като при нас работят водещи специалист от страната”, заяви д-р Снежа Згурова.

Вече повече от година болницата е и база за обучение на млади лекари в различни области на медицината, както и за стажанти медицински сестри и акушерки.

„Болницата получи 4-годишна акредитация като учебна база. В момента петима са лекарите, които специализират кардиология и двама, които специализират акушерство и гинекология в лечебното заведение. През новата година се очакват и новозавършили лекари, които да специализират хирургия и ортопедия. Болницата има сключени договори с учебните заведения МУ Варна и МУ Пловдив, като предстои подписване и с МУ Плевен. Вече две групи стажанти по 25 студенти са преминали от бургаския университет „Асен Златаров”, където бъдещите медицински сестри трупаха опит и квалификация в модерната болница“, заяви акад. проф. д-р Владимиров.

От болницата допълниха, че предстои закупуване на скенер за диагностика от най-ново поколение. „Имаме желание да запълним нови ниши в регионалното здравеопазване, като ще заложим основно на модернизациите и иновациите в медицината“, допълни Нели Атанасова.

МБАЛ "Дева Мария" стана на 4 години

28.08.2013

Заглавие новина

Днес се навършват 4 години от откриването на многопрофилна болница „Дева Мария” в бургаския квартал Ветрен. За този период екипът на здравното заведение постигна впечатляващи резултати и издигна медицината в града на ново, по-високо ниво.

100 228 души са преминали през доболнична помощ, а 39 788 пациента са били приети за лечение в отделенията на бургаска болница. „Добрата социална и финансова политика, модерното оборудване, чистотата, иновативните лечебни методики, човешкото отношение към пациентите и най-важното – квалифицирания и опитен персонал са причините, които направиха МБАЛ „Дева Мария” водещо лечебно заведение. Бургазлии вече не търсят медицинска помощ в други големи градове, тъй като при нас работят водещи специалист от страната”, заяви д-р Снежа Згурова - управител на лечебното заведение.

В момента в болницата функционират общо 12 отделения със следната компетентност и брой преминали пациента за периода:

- родилно отделение – II ниво на компетентност, 4385 родилки;

- отделение по гинекология и патологична бременност - II ниво на компетентност,4979 преминали пациенти;

- неонатология - II ниво на компетентност, 4422 новородени деца;

- реанимация и интензивно лечение - II ниво на компетентност, 290 преминали пациенти;

- ортопедия и травматология - III ниво на компетентност - 3165 преминали пациенти;

- хирургия - II ниво на компетентност, 2280 преминали пациенти;

- съдова хирургия - III ниво на компетентност, 2075 преминали пациенти;

- урология - II ниво на компетентност, 698 преминали пациенти;

- кардиология с инвазивен сектор - III ниво на компетентност, 7034 преминали пациенти;

- терапевтично отделение - I ниво на компетентност,- 1760 преминали пациенти;

- неврология – II ниво на компетентност, 2896 преминали пациенти;

- образна диагностика - II ниво на компетентност – 5804 пациенти.

Всяко едно от тях работи с последен клас апаратура. Лекарите са утвърдени специалисти в своята област с дългогодишен стаж. „За нас най-голямото признание за добре свършената работа е признателността на пациентите ни. За тези 4 години от създаването си сме успели да върнем доверието на гражданите на града и докажем способностите на бургаските лекари”, допълни д-р Згурова.

Вече повече от година болницата е и база за обучение на млади лекари в различни области на медицината, както и за стажанти медицински сестри и акушерки. Петима са лекарите, които специализират кардиология и двама, които специализират акушерство и гинекология в лечебното заведение. През новата година се очакват и новозавършили лекари, които да специализират хирургия и ортопедия. Болницата има сключени договори с учебните заведения МУ Варна и МУ Пловдив, като предстои подписване и с МУ Плевен. Вече две групи стажанти по 25 студенти са преминали от бургаския университет „Асен Златаров”, където бъдещите медицински сестри трупаха опит и квалификация в модерната болница.

„Ние ще продължим да се развиваме и ще останем верни на себе си в стремежа си за усъвършенстване и налагане на новите методики в лечението на нашите пациенти”, заяви д-р Згурова по повод годишнината на болницата.

Бургас и старата столица на Китай ще се побратимяват

14.06.2013

Заглавие новина

Най-добрият град за живеене в България може да се побратими с Нандзин - старата столица на Китай. Идеята е обсъдена по време на среща между зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев и представители на българо-китайската бизнес асоциация в Бургас. Очаква се самото побратимяване да се случи след година. Преди това делегати на двата града ще се срещнат, за да набележат секторите, в които да си сътрудничат.

Една от възможностите за сътрудничество между градовете е в областта на културата. Нандзин (Nanjing) е известен като „Старата столица на десет династии”. Градът винаги е бил културен център. През вековете там са творили поети, певци, художници, писатели. В Нандзин се намира и третата най-голяма библиотека в Китай. Там са концентрирани някои от най-старите музеи и паметници в страната, като например храмът на Конфуций, гробниците на династията Минг (Ming tombs), които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Нандзин няма да бъде първият китайски град, с който Бургас ще си партнира. Припомняме, че през 2004 г. морският град е подписал меморандум за сътрудничество и с китайския град Янтай.

Освен побратимяването, на срещата със зам.-кмета Стойчев са обсъдени и възможностите за сътрудничество между асоциацията и общината. Поетите ангажименти от страна на асоциацията са да презентира предимства на Бургас пред потенциални китайски инвеститори. За целта асоциацията ще работи в тясно сътрудничество с китайското бюро на инвестиции в чужбина. В края на юни са предвидени и първите срещи в Китай.

По думите на председателя на асоциацията г-жа Менг Лу, трябва да се обърне сериозно внимание на въпроса с туризма. „Вече се работи за промотиране на българския туризъм в Китай. В момента три местни туристически списания подготвят материали за България. Само че това не е достатъчно. Трябва да се помисли за директна самолетна линия Китай –България, за да може да се избегне визовия режим“, коментира Менг Лу.

Според нея, за да може един китайски гражданин да посети България, трябва да се снабди с виза, която струва 75 евро в най-добрия случай. Отделно консулства има само в Пекин и Шанхай, а това за по-отдалечените провинции коства допълнително средства. По този начин накрая една виза може да излезе около 250 евро.

Припомняме, че преди броени дни китайски самолетен превозвач прояви интерес към откриването на редовна въздушна линия между Пекин и София. Ако това стане реалност, бургаската асоциация ще лобира за пускането на чартърни полети между Пекин и Бургас.

Учредиха българо-китайска бизнес асоциация в Бургас

01.06.2013

Заглавие новина

Българо-китайска асоциация за търговия и инвестиции бе учредена вчера в Бургас. Основната цел на новата организация е да подкрепя бизнес отношенията на фирми вносители и износители от Бургас, както и насърчаване на китайски компании да инвестират в региона.

Председател на асоциацията е Менг Лу - основателката на „Experience Chinese“ - единствената школа за изучаване на китайски език в Бургас. Сред учредителите са още Здравко Краев (зам.-председател), Люси Сърабян (зам.-председател) и Антония Панайотова (главен секретар). На срещата присъстваха още Иво Барзов (представител на Fraport Twin Star Airport Management) и Милан Коев (представител на CNPV Power), които изявиха желание за съвместна работа с организацията. Другите фирми, които имат интерес да членуват в бургаската асоциация са Свободна зона Бургас, Fortune Technology, Tony’s Decor и BSA. Бургаска фабрика за риба, също е проявила желание за сътрудничество с асоциацията.

Дейностите на новата организация ще са свързани още с координацията на икономическите и професионалните интереси на бургаски и китайски дружества; с организиране на делови срещи и всякакви други форми на обмяна на опит за всичко, което се отнася до българо-китайските бизнес отношения. По време на срещата, учредителите решиха годишният членски внос да бъде равен на минималната работна заплата – 310 лева.

„Има три асоциации в страната, които се занимават с отношенията между България и Китай. Едната е в София, а останалите две в Пловдив. Бургас, от географска и логистична гледна точка, е най-подходящият град за развитието на китайски инвестиции, а все още няма силно лоби. Сега е времето това да се случи. Трябва да използваме това, което имаме в града, за да започнем да създаваме по-задълбочени отношения с Китай. Ние ще работим затова всяка от фирмите, които са членове на асоциацията, да изгражда повече контакти и да работи с повече китайски фирми, като целта ни е да привличаме инвестиционни проекти“, коментира председателят на асоциацията. По думите на Менг Лу страната ни предлага най-добрата среда за инвестиции в Европа.

„Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност на страната, а стратегическото географско положение на Бургас и го превръщат в подходяща инвестиционна дестинация“, сподели Менг Лу пред учредителите и допълни, че за да постигнат целите на бургаския бизнес ще работят съвместно с други асоциации, както с общински и държавни администрации.

Асоциацията кани всички заинтересовани на първото българо-китайско образователно изложение в НДК, град София, което ще се проведе на 07 юни. На изложението ще присъстват 26 китайски университета и 3 гимназии.

Ден на детската усмивка в Бургас

01.06.2013

Заглавие новина

Стотици деца и техните родители се събраха днес в Морската градина на Бургас за празника на детската усмивка, организиран от МБАЛ „Дева Мария”. Мероприятието се провежда като подарък за Деня на детето.

Музика, забавни игри и подаръци зарадваха малчуганите още на входа на детската площадка. Главният лекар на МБАЛ „Дева Мария” д-р Снежа Згурова отправи своето послание към най-малките, като им пожела „да са здрави, щастливи и все така усмихнати, а на родителите им – никога да не губят детското в себе си”.

”Искам да поздравя децата и най-вече майките им, защото те са героините на нашето общество. Обещавам ви, че МБАЛ “Дева Мария” ще продължава да е най-добрата болница за раждане в България”, заяви от своя страна Семир Абумелих.

На празника присъстваха и много двойки близнаци. Болницата е предпочитано място за раждане не само заради добрите си условия, но и заради високото ниво на Неонатологичното отделение. От създаването си до сега над 4000 бебета са проплакали в Родилното отделение на МБАЛ „Дева Мария”.

Учредяват българо-китайска асоциация за търговия и инвестиции в Бургас

24.05.2013

Заглавие новина

Българо-китайска асоциация за търговия и инвестиции ще бъде учредена на 31 май в Бургас. Основната ѝ роля ще бъде развитие на бизнес отношенията на фирми вносители и износители от Бургас, както и насърчаване на китайски компании да инвестират в региона.

Дейностите на асоциацията ще са свързани още с координацията на икономическите и професионалните интереси на бургаски и китайски дружества; с организиране на делови срещи и всякакви други форми на обмяна на опит за всичко, което се отнася до българо-китайските бизнес отношения.

Учредители на бургаската асоциация са пет фирми, чиито основни дейности са свързани с образование, дистрибуция на горива, внос на индустриална техника, производство на зеленчуци, високи технологии и зелена енергия. Председател на асоциацията ще бъде Менг Лу - основателката на единствената школа за изучаване на китайски език в Бургас.

„Бургас, от географска и логистична гледна точка, е най-подходящият град в България за развитието на китайски инвестиции, а все още няма силно лоби, каквото имат Пловдив и София. Това е основната причина да основем тази Асоциация именно тук“, коментира Менг Лу.

„През идната седмица Пловдив ще бъде домакин на първото и най-мащабно бизнес посещение от Китай, на което ще участват повече от 150 фирми. Такова, дори по-мащабно, може да се организира за в бъдеще и в Бургас“, заяви Менг Лу и допълни, че за да постигнат целите на бургаския бизнес ще работят съвместно с други асоциации, както с общински и държавни администрации.

Ученици от английската гимназия в Бургас с виртуална екскурзия до Китай

16.05.2013

Заглавие новина

Над 50 ученици от ГПАЕ “Гео Милев” в Бургас пътуваха виртуално до Китай с помощта на основателката на единствената школа по китайски език в града – Менг Лу. В рамките на два учебни часа тя запозна младежите с езика, бойните изкуства, културния живот и кухнята на Изтока.

Мултимедийната презентация, която се проведе пред ученици от 8 до 11 клас, е част от първо ниво на интензивен курс за изучаване на китайски език. Инициативата е по проект УСПЕХ „Да направим училището привлекателно за младите хора”, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Всяка седмица учениците ще изучават китайски език по два часа. Учебниците, които ще използват са предоставени от Институт “Конфуций” в София. Те са специални издания за България – на български и китайски. Освен изучаването на мандрин, за младежите ще има и културна част, по време на която ще се учат да приготвят китайска храна, да прилагат схватки от най-известните бойни изкуства, както и да постигнат хармония с помощта на фън шуй съвети.

Учебната програма е синхронизирана с Институт “Конфуций” като по този начин учениците ще имат възможност да се явяват на изпит към Института в София, чийто сертификат важи в цял свят.

Уроци по китайски език стартираха в бургаското СОУ "Константин Преславски"

30.04.2013

Заглавие новина

В края на миналата седмица стартираха уроците по китайски език в бургаското СОУ „Константин Преславски”. Те се провеждат от основателката на единствената школа по китайски език в Бургас Менг Лу и по инициатива на директора на училището Мартин Илиев.

Наравно с учениците, миналия петък, той се упражняваше в основите на мандрин, сричаше тоновете, а накрая заедно успяха да проведат 15 секунден разговор. След първия урок Илиев изяви желание да продължи с обучението по китайски, организирано от „Еxperience chinesе”.

За момента Менг Лу преподава в смесени групи ученици от 8-ми до 11-ти клас. Учебниците, които се използват са предоставени от Институт “Конфуций” в София. Те са специални издания за България – на български и китайски. Гимназистите с английски могат да ползват английско-китайски учебници, като по този начин затвърждават и другия чуждестранен език, който изучават.

Часовете по извънкласна подготовка по китайски език ще се провеждат всеки петък като времетраенето им е 2 часа. В някои от следващите уроци освен изучаването на езика, учениците ще се запознават и с културата и традициите на Китай.

Семир Абумелих: Най-важният гражданин в тази държава е майката!

27.04.2013

Заглавие новина

Собственикът на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих е част от листата с кандидат-депутати на ГЕРБ в Бургаска област. Пред репортер на „PoligrafF” той сподели какво го е мотивирало да тръгне по пътя към депутатското място, какво би променил в сферата на здравеопазването и по какъв начин ще се бори с демографския срив.

Защо решихте да ставате депутат?

Защо ли? За да оправя здравеопазването… цялата бъркотия, която цари в здравната ни система. Няма един човек, който да каже че здравеопазването е в ред и всичко върви по мед и масло. Бъркотия отвсякъде. Плащаме си осигуровките, а нищо не получаваме насреща. Един път завинаги това трябва да приключи и да влезе здравеопазването в една норма - ясна, всеки един от нас да си знае задълженията и да знае какво му се полага, в случай че се наложи да ползва здравни услуги.

Добре, а какви ще бъдат първите законопроекти, с които ще започнете да променяте здравеопазването?

Те няма да са много. Това, което ще предложа се основава на много елементарен принцип - „парите следват пациента”. Пациентът сам ще избира къде да се лекува, а избраното от него лечебно заведение ще получава парите, изразходени за лечението му. Няма да има бюджети и подобни предварителни разчети. В края на годината всяка една болница ще се отчита и ще си получава парите.

Какви европейски практики бихте наложил в България?

Единственото европейско, което липсва в България, са допълнителните здравни фондове. Човек, ако иска някакви допълнителни екстри, извън базата, която е животоспасяваща, това в момента липсва в страната. Ние по принцип като база и лекари сме на много добро ниво в сравнение със страните от Европа.

Говорите за България?

Да, не е за вярване, но е факт. Защо? Защото нашите младежи продължават да учат медицина, завършват и т.н…. на Запад това е по-рядко, защото средната работна заплата на средно квалифициран човек е висока и реално нямат голям стимул да учат шест години и да специализират още десет, за да стават лекари. А тук лекарите вече взимат по-хубави пари.

Говорите за младежите, учещи медицина у нас, а как ще ги задържите, защото фактите сочат, че повечето от завършващите заминават да работят в чужбина?

С по-високо заплащане ще ги задържим.

Откъде пари?

Пари има, но не се харчат правилно. Има различни европрограми за подпомагане на персонала на болниците, за да се изпращат кадри за обучение в чужбина, квалификации… има програми, с които да се подобрят условията на труд, да се купи нова апаратура.

А ще се намерят ли пари за майките? Имате ли конкретни предложения за стимулиране на демографски растеж в страната?

Липсва сериозният стимул на българката да ражда повече от едно дете и това е факт. Върти ми се една идея, а именно всяка една българка над 21 години, която ражда за първи път да получава сериозен финансов стимул около 5 000 лева. Ще има възможност жените да избират дали да получат парите накуп или да им се изплащат по равни месечни допълнения към майчинските например. Останалите жени, които са родили преди да навършат 21 години, ще си получават стандартните стимули. Действително, ако не вземем бързи мерки в тази насока, след 20 - 25 години по улиците на българските градове ще се разхожда едно застаряващо население.

Считам, че най-важният гражданин в тази държава е майката. Аз съм за насърчаването на раждаемостта финансово. Според мен не е достатъчно да осигуряваме само детски градини и ясли. Позитивно настроен съм, че ще се оправят нещата и държавата ще тръгне напред, но затова е нужно време.

А защо според Вас досега не се е работило в тази насока?

Според мен, защото се занимаваха с най-различни неща, но не и с основното, а именно всичко да се върти около пациента.В последните години управляващите, дори в правителството на ГЕРБ, се занимаваха с дребни, глупави проблеми и никой не гледаше голямата картина.

В момента критикувате ГЕРБ, а сте кандидат за депутат на партията…

Да. Самокритиката не е нещо лошо. Аз нямаше да постигна това което съм направил през живота си, ако не бях самокритичен към себе си. Това е нормално.

Не се ли притеснявате, че като депутат, работещ в сферата на здравеопазването, може да бъдете обвиняван в конфликт на интереси?

Задавам Ви контра въпрос веднага… Ако гласувате за мен, съгласни ли сте да отида в парламента и да се занимавам със земеделие, примерно? Не ми е работата това, аз ще отида в София, за да оправя бранша в който работя. Разликата между мен и останалите е, че аз съм практик, не съм теоретик. Всичко е минало през главата ми и съм „ял” толкова шамари от тази система, че всичко знам… и знам как може да се оправи. Нямам нужда да експериментирам върху някой, за да разбера прав ли съм или не, защото досега всички са експериментирали върху мен.

А целите ли се в пост „министър”?

Не, категорично! Това не е за мен. Нямам тези квалификации, за да съм министър. Просто имам воля, гледам да не се отказвам лесно… доказал съм се през годините.

Семейството Ви как гледа на новата Ви цел – място в НС?

Подкрепят ме. Аз имам голямо желание да оправя нещата, стига да ми стигнат силите. За сега съм обнадежден, вярвам че ще успея.

Говорихме какво може да очакват избирателите, ако станете депутат, а какво очаквате, лично Вие, за себе си, ако спечелите депутатско място? Може би да станете по-богат?

Нямам нужда да съм по-богат.

А по-известен?

Няма нужда и от това. Аз вече съм женен, с три деца, за какво ми е да ставам известен оттук нататък…(смее се) Ще живея по-спокойно, ако се оправи тази система. Няма всеки ден да си хабя енергията - и моята, и на семейството, ми с подписки, стачки, бъркотии… Искам да работя спокойно, да се пенсионирам спокойно и толкова. Какво, не е за вярване ли?

Е, знаете как мислят повечето хора, че се целите за място в НС за повече пари, за да си оправите болницата…

По повод на това „да си оправя болницата” ще кажа, че онзи ден се срещнах с всички шефове на болници в Бургаско. Имам тяхната подкрепа, защото им стана ясно, че няма как Семир като отиде в София да оправи МБАЛ „Дева Мария”, а да не оправи положението и в останалите лечебни заведения. За мен реално, приоритетна ми е Бургаска област, националната кауза е след това.

А какво ще предприемете по повод НЗОК? Трябва ли да съществува този монопол?

Категорично не! Основният проблем идва точно оттам. Като си монополист, започваш да губиш разсъдъка си и да правиш най-различни грешки. Това се случи с НЗОК. Всичките проблеми, които болниците имат със Здравната каса са по тази причина.Те държат пациентите „на мушка”, защото няма къде другаде хората да си дадат парите… държат изпълнителите „на мушка”, защото няма откъде другаде да си вземат парите…

Правилният принцип е „парите вървят с пациента” и това е част от демонополизацията на Здравната каса. Пациентът решава къде да си внася вноските, къде да се лекува…. на който е дал парите той трябва да плати неговата сметка. Във всяка друга сфера има конкуренция и клиентът е в центъра на вниманието, всички се борят за него – всеки гледа да предложи по-добра услуга на по-добра цена, за да го привлече. Здравната каса това не го прави.

А как ще коментирате последните записи и компромати, които се „изливат” срещу ГЕРБ? Какъв е шансът на ГЕРБ след скандалите?

Да не казвам голяма дума, но съм почти сигурен, че българите ще изберат ГЕРБ, защото няма друга алтернатива на политическата сцена.

Някаква прогноза затова колко кандидат-депутати ще влязат в НС от ГЕРБ-Бургас?

Седем

Институт "Конфуций" и китайското посолство дариха над 1000 учебника на бургаска школа

24.04.2013

Заглавие новина

Над 1000 учебника за обучение по китайски език са дарени на бургаската школа „Еxperience chinesе”. Инициативата е дело на институт „Конфуций” – град София, и по идея на посолството на Китайската народна република в България.

Учебниците, съдържащи специално аудио и видео материали, са изготвени на български език за улеснение на желаещите да проговорят мандарин. За любознателните, учебните пособия дават възможност и за по-задълбочена информация за страната - нейната история, икономика, култура и традиции.

„Дарените учебници ще са от голяма полза при подготовката на курсистите към бургаската школа”, заяви основателката ѝ Менг Лу.

Към момента в единственото училище по китайски език в Бургас се обучават 2 групи с по 8 курсисти. Отделно от началото на месец май в сградата на СОУ „Константин Преславски” ще стартира уъркшоп по китайски език. За участие в него са се записали девет от възпитаниците на училището.

На 26 април предстои и последната безплатна лекция за бургазлии в КЦ „Морско казино”. Тя ще бъде на тема “Основи на китайския език” и ще е отворена за посетители, като в рамките на час те ще могат да се запознаят с езика и структурата му отблизо. Учебните занятия ще се водят на английски език и са с начален час 17:30.

Бургаската група "Силует" грабна две престижни награди

18.04.2013

Заглавие новина

Бургаската рок група “Силует” грабна две престижни награди от конкурса “Златна пролет” 2013, организиран от БНР. 44-тото издание по присъждане на статуетките за нова поп и рок музика се състоя на 16 април в Sofia Live Club.

Песента “Say Goodbye”, записана специално за конкурса, им донесе награди едновременно в две престижни категории - призванието на журналистическата колегия и наградата на БНР. Втората награда отваря и една желана възможност за групата, а именно да представи България на един от най-престижните европейски фестивали за обмен на съвременна поп и рок музика “Евросоник” (EuroSonic) в Грьонинген, Холандия, с едночасов концерт догодина.

Дотогава програмата на бургаската банда е запълнена с много изяви. В края на юни им предстои да подгряват на два концерта на Joe Lynn Turner (ексвокал на RAINBOW, DEEP PURPLE, BRAZEN ABBOT и др.). Концертите ще се проведат във Варна и Бургас, съответно на 29-ти и 30-ти юни, което е и подсказка затова кой ще бъде основният хедлайнер на July Morning в Бургас. През юни им предстои и участие на фестивалите „Цвете за Гошо” и Баскерфест (Скопие), както и откриване на рафтинг сезона на река Струма. Преди това на 21 април ще подгряват за шведите Siena Root в столичния клуб Mixtape5.

В края на миналата година група „Силует” издаде втори албум „Look Inside Yourself” (Вгледай се в себе си), съдържащ 9 песни. През 2011 печели наградата на журналистическата гилдия на “Златна пролет” с парчето “Share Your Love”, а през 2010 - отличието на публиката на същия конкурс с песента “В очакване на вятъра”.

Всички, които искат да подкрепят групата по пътя им към върха, може да го сторят като гласуват за номинациите на годишните музикални награди на БГ Радио, където „Силует” са номинирани в категорията „БГ Албум”.

Уъркшоп по китайски език отваря врати в бургаско училище

09.04.2013

Заглавие новина

Ученици на СОУ „Константин Преславски” ще имат шанса да се докоснат до китайската история и култура, както и да изучават китайски език от месец май. Това обяви директорът на училището г-н Мартин Илиев.

Добрата новина дойде след края на лекцията, която изнесе основателката на единствената школа по китайски език в Бургас Менг Лу. Тя гостува на бургаското училище по покана на директора, който изяви желание след време в СОУ „Константин Преславски” да се разкрие паралелка за обучение по китайски език. За момента училището ще предостави възможност на 10 ученици да участват в уъркшопове, организирани от „Еxperience chinesе”.

„Във връзка с многото инициативи, които провежда нашето училище през настоящата година, решихме да ви дадем възможност да опознаете по-отблизо китайските традиции, култура и език. Десет от вас ще могат да се обучават в уъркшопове по китайски, провеждани на територията на учебното заведение”, заяви пред учениците г-н Илиев.

Желаещите трябва да подадат заявление до края на другата седмица. Най-важното условия, по което ще се подбират кандидатите, ще бъде владеене на английски език. Причината е, че уъркшоповете ще се водят на английски.

По време на срещата с Менг Лу учениците научиха как да се запознават на китайски език, кои са най-големите забележителности в Китай, както и за вкусотиите, предлагащи се в китайската кухня.

За по-любопитните бе показан и правилният захват на китайските клечки за хранене. Повечето ученици се изненадаха от факта, че храненето с клечките подобрява паметта, и се отразява благоприятно върху умения като писането на китайски йероглифи и рисуването.

Бургазлии сричат на китайски под звуците на Бах, Чайковски и Щраус

27.03.2013

Заглавие новина

При засилен интерес премина първата лекция по китайски език в Бургас. Тя се състоя вчера в КЦ „Морско казино”, а началото ѝ бе поставено от миниконцерт на детски цигулков ансамбъл „Звездичка”. „Тук сме, за да подкрепим началото на едно различно изкуство за нашия град, а именно изкуството да учиш китайски език”, сподели ръководителят на ансамбъла Едуард Василев.

Той е създал своя методика за групово обучение по цигулка, която налага от години в Русия, Англия, Германия и България. „Имам желание да уча китайски, за да ми се отдаде възможност да изпълня мечтата си, а именно да наложа методиката си и в Китай”, коментира Василев след което, той и младите таланти, изпълниха произведения на Бах, Чайковски и Щраус пред десетките желаещи да започнат обучение в школата „Experience Chinese”.

Лекцията бе отворена за посетители, като в рамките на половин час Менг Лу ги запозна с основите на езика и структурата му. Бургазлии се пробваха да изговорят няколко срички, но най-интересна за тях се оказа частта с йероглифите. Младата китайка обясни, че йероглифите структурно се състоят от едва двайсетина черти. Важното в случая е да се разпознават правилно, защото търсенето в речник става по броя на чертите.

Още по-лесно може да се овладее китайското писмо, ако се изучава историята на йероглификата и развитието на понятието още от пиктограма. Например йероглифът слънце – 日 rì изглежда почти по същия начин, както са го записвали преди 4000 години, с тази разлика, че кръгът с точка е пиктограма (схематизирана рисунка), а 日 е вече съвременен йероглиф.

Повече за китайския език, йероглифите и културата на Изтока, бургазлии ще могат да научат в езиковата школа на Менг Лу, която се намира на ул. „Стефан Стамболов” 96 (срещу ТОХА). В нея ще се провеждат интензивни и бизнес курсове, като продължителността им ще е различна. Освен обучението по китайски език, за курсистите всеки петък ще има и културна част, по време на която те ще се учат да приготвят китайска храна, да прилагат схватки от най-известните бойни изкуства, както и да постигнат хармония с помощта на фън шуй съвети.

За ученици и студенти най-подходящ е интензивният курс, който включва 6 нива, всяко по 3 месеца. Цената за ниво е 360 лева, с възможност за месечни вноски от 120 лева. Интензивният курс ще се провежда във вторник, четвъртък и събота, а за петъците е предвидена културната част. Всеки от курсовете ще е 6 часа седмично. Те ще се водят изцяло на английски език. Повече за курсовете може да научите на страницата на „Experience Chinese” в интернет.

Освен подаръци, донесени специално от Китай, гостите имаха право и на едно желание. След края на официалната част те пуснаха китайски фенери, които отлетяха над Черно море, заедно с надеждата за сбъднати желания, едно от които бе да научат китайски.

Безплатна първа лекция по китайски език за бургазлии

23.03.2013

Заглавие новина

Първото училище по китайски език в Бургас е вече факт. Началото му бе поставено с редица културни събития в началото на месеца. Сега предстои най-важното, а именно първата лекция. Тя ще се проведе в КЦ „Морско казино” във вторник, 26 март, от 17:30 часа.

Повече за предстоящата лекция, както и за това как се е родила идеята за школа по китайски език в Бургас разказва създателката на „Experience Chinese” Менг Лу:

- Как се роди идеята Ви за училище по китайски език в Бургас?

От миналата година живея в Бургас, а причината за това е, че съм омъжена за бургазлия. През първите месеци се опитвах да свикна с новата обстановка, а Бургас е хубав и спокоен град и не ми отне много време да се приспособя. Хората тук са мили и още от началото ми помагат да уча езика ви. Исках и аз да се чувствам полезна… Разбрах, че в града няма училище по китайски език и реших, че това ще е моят начин да го направя. В Китай бях учителка и харесвах работата си, защото обичам общуването във всичките му форми.

- Има ли интерес към обучението на китайски език?

Считам че има и то не малък. Официалното откриване на езиковата школа събра десетки бургазлии, залата в Казиното бе пълна, което само по себе си говори, че интерес към източната култура не липсва.

След като огласихме инициативата, ни се обадиха хора, които споделиха, че са се пробвали да учат сами китайски в домашни условия, дори са ходили по китайските ресторанти с молба някой да им помага, тъй като не всичко, което са чели им е било ясно.

Фенове на Китай, езика и културата в Бургас има и то не малко - това не ме учуди. По-скоро ми стана странно, че в този голям български град липсваше възможността да се учи китайски. Във всички останали по-големи градове в България има както институти „Конфуций“, така и курсове към училища или университети. В София и във Велико Търново имат институти. Във Варна учениците от математическа гимназия имат паралелка с китайски език, а 80 студенти от Пловдивския университет вече могат да рецитират на китайски. Крайно време беше и в Бургас да се случи това.

- Какви са предпоставките, които засилват интереса на българите за изучаване на родния Ви език?

Китай в момента е най-бързо развиващата се икономика в света. С тези темпове на растеж до 2030-а година страната ще задмине Америка и ще оглави класацията по БВП (брутен вътрешен продукт).

Според мен на първо място са именно тези икономически причини. Докато Европа е в стагнация, а САЩ все още имат финансови проблеми, много по-трудно се започва кариера. От друга страна в родината ми се случва нещо подобно на това, което се случи в Америка в средата на миналия век. Все повече специалисти в областта на технологиите и науката са привлечени да работят или да развиват дейност в Китай.

Правителството инвестира в нови технологии и иновации, а производството в Китай вече върви по пътя на конкуриране с високо качество, вместо с ниски цени. За всичко това обаче са необходими доказани специалисти, които да водят големите компании към международен успех.

- Тоест според Вас научаването на китайски език би било инвестиция с оглед на кариера?

Точно така, но и не само. Следването в Китай също става притегателна сила за младите. Вижте например топ 3 от отличниците във всеки випуск на водещите университети в света. Измежду първите трима единият е китаец, вторият - индиец и третият е жител на страна от останалия свят. Причината за това не е в съотношението между представителите на тези страни, в методиката и технологиите на преподаване.

В университетите в Китай се преподава доста интензивно. Там в началните курсове няма време за нищо друго освен за учене. Като изключим това, основен факт е и че повече китайски университети присъстват в класациите за топ места за следване.

Не на последно място е бизнесът с Китай. Вероятно няма да може да назовете стока, която не е произведена в Китай. И аз не бих могла, но износът на стоки не е единствената възможност за бизнес с Китай. В момента много европейски производители внасят храни и напитки. България внася в Китай кисело мляко и млечни продукти. Вашата страна е известна именно с качественото кисело мляко и бактерията бациликус булгарикус.

- А очаквате ли висока успеваемост сред обучаващите се в школа Experience Chinese? Все пак изучаването на китайски е доста по-трудно от изучаването на който и да е западен език.

Да, повечето българи смятат, че изучаването на китайски е много трудно, защото не осъзнават всъщност колко труден е родният им език.

Запознах се в Китай с много чужденци, които научиха езика за година, две. Вярно, ученето на китайски не е като ученето на западен език – няма азбука, изписва се по-различно, звучи странно, но китайският език е основан върху житейска логика и мъдрост. Тоест при ученето се вниква в културата на Китай и цивилизациите от преди хиляди години.

С напредването в езиковите познания, се разширява и обогатява културата на човек, логическото му мислене и ориентацията. По отношение на граматиката китайската, смея да твърдя, е по-лесна отколкото граматиките на западните езици.

В нашата граматика няма глаголни форми, окончания, разместване на словореда и т.н. С оглед на това очаквам висока успеваемост на обучаващите се в нашата езикова школа, като се надявам да спечелим интереса им още в самото начало, което ще благоприятства по-нататъшното им обучение.

- Какво ще посъветвате тези, които се двоумят дали да се захванат с изучаването на китайски?

Ще ги посъветвам да дойдат на 26 март в КЦ „Морско Казино“ от 17:30, където ще се проведе първата лекция по Основи на китайския език. Лекцията ще се води на английски език и ще е отворена за посетители, като в рамките на половин час ще могат да се запознаят с езика и структурата му отблизо. После ще има време за въпроси и дискусии. Както казвате вие българите, „от проба глава не боли”. Обещавам да е интересно.

Китайска школа променя представите за езиково обучение

02.03.2013

Заглавие новина

Бой със саби и ръкопашна схватка на „Охлюва”, пиене на чай, рисуване на йероглифи и фън шуй съвети, поставиха началото на първата школа по китайски език в Бургас. „Здравейте, моето име е Менг Лу, и вероятно съм първата китайка в Бургас, която отваря училище, а не ресторант”.

С този поздрав, на ясен български език, 25-годишната учителка от Китай, заслужи овациите на стотиците гости. За час и половина Менг Лу успя да потопи бургазлии в магията на Изтока. Вечерта започна с демонстрации на бойното изкуство „Тай Чи” на открита сцена „Охлюва”, включващо бавни, плавни движения. Следващото бойни изкуство „Винг Чун Куен” изненада публиката с бързия ръкопашен бой, построен на желязна логика - особено ефективен при близка среща с нападател.

Веднага след това гостите влязоха в „Морското казино”, за да наблюдават хилядолетното изкуство на калиграфията. Лиу Нанлин, учителка по китайски в Математическа гимназия във Варна, показа колко сложно и прецизно е изписването на един йероглиф. Върху червен свитък тя изписа своето послание, а именно „Пролетта ще донесе нещо, което е добро за света”. След това последваха съвети за Годината на змията от Яна Вервак – специалист по фън шуй.

Школата „Experience Chinese” обещава да разчупи представа ни за езиково обучение. В нея ще се провеждат интензивни и бизнес курсове, като продължителността им ще е различна. Освен обучението по китайски език, за курсистите всеки петък ще има и културна част, по време на която те ще се учат да приготвят китайска храна, да прилагат схватки от най-известните бойни изкуства, както и да постигнат хармония с помощта на фън шуй съвети.

За ученици и студенти най-подходящ е интензивният курс, който включва 6 нива, всяко по 3 месеца. Цената за ниво е 360 лева, с възможност за месечни вноски от 120 лева. Интензивният курс ще се провежда във вторник, четвъртък и събота, а за петъците е предвидена културната част. Първата лекция ще е на 26 март в Културен център „Морско казино”, където ще се помещава училището.

Всеки от курсовете ще е 6 часа седмично. Те ще се водят изцяло на английски език. Повече за курсовете може да научите на страницата на „Experience Chinese” в интернет. Освен подаръци, донесени специално от Китай, гостите имаха право и на едно желание. След края на официалната част те пуснаха китайски фенери, които отлетяха над Черно море, заедно с надеждата за сбъднати желания, едно от които бе да научат китайски.

СББ: Ще искаме оставката на Пламен Цеков, ако НЗОК не върне старата методика

27.02.2013

Заглавие новина

Да се върне старата методика за разпределяна на средствата, определени от НЗОК за обема на дейност на лечебните заведения, както и да се махне монополът налаган от Касата. Това обявиха на пресконференция днес от Сдружението на бургаските болници (СББ).

Новата методика принуждава лечебните заведения да работят с по-малко от 60% от капацитета си. Освен това липсват ясни критерии и алгоритми за финансирането им. Бургаска област, която е изключително динамична в икономически, културен и туристически аспект, не би могла да остане с недофинансирана здравна помощ. Управителите на двете най-големи лечебни заведения в града – частната МБАЛ „Дева Мария” и държавната МБАЛ Бургас, ясно заявиха, че дават десет дневен срок този проблем да се реши. Новоучреденото Сдружение на бургаските болници е изпратило писмо-възражение до президента Росен Плевнелиев, Министъра на здравеопазването, областния управител Константин Гребенаров, Районната здравна инспекция, и здравната каса в Бургас. Писмото е подписано от ръководството МБАЛ “Дева Мария”, МБАЛ Бургас, “Лайф хоспитал”, МБАЛ “Маджуров”, “Понтика”, “Очна болница - Бургас”, както и от общинските Белодробна болница и Онкодиспансера.

„Предупредихме, че тази методика ще доведе до големи катаклизми. От близо седмица това е вече факт. Принципът на работа е следният – парите не вървят с пациента, пациентът не избира къде да се лекува, пациентите се раздават на квотен принцип между болниците. Това няма как да стане… Всичко, което е по силите ни, ще го направим, за да се върне старата методика. Пратихме новата система на НЗОК в Европейската комисия с питане дали парите следват пациента според тях. Освен това, ако проблемът не се реши до 10 дни, ще подкрепим и Лекарския съюз, и останалите болници в оставката на шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков”, обяви собственикът на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих.

По думите му, целта на новоучреденото Сдружение на бургаските болници не е да се стига до крайни мерки. „Искаме НЗОК да преразгледа тези лимити и да си работим нормално. Д-р Цеков през последните дни се опитва да обясни, че това не са лимити, а са прогнозни бюджети. Истината е че този човек лъже! Всички болници в България подписахме едно и също споразумение в точка 4 на което пише сумата от представените през 2013-а година фактури за извършена дейност не надвишава размера на годишния прогнозен план. Ние сме заковани с някакви лимити – това е истината!”, допълни Абумелих.

За държавната болница положението е същото, каквото е и за останалите болници, коментира зам.-директорът на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски. „Ние сме равнопоставени според Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване, така че не мога да кажа че положението е по-различно. Мога да уверя всички граждани на Бургас, че ние ще продължим да работим, независимо дали това лимитиране ще остане или не, независимо дали сме на загуба, дали трупаме негативи или нещо друго, но това не решава проблема. Смятам, че по този начин създадена, методиката ще затрудни медицината в България, няма да е действаща”, допълни д-р Миразчийски.

От Сдружението на бургаските болници се обединиха и около тезата, че новата методика залага и капан пред лечебните заведения. Всяко отделение има лиценз за определено ниво - най-високото е трето, което съответства на медицинските стандарти в университетските болници. За да се поддържа то, е необходимо през отделението да минават повече пациенти, отколкото предишната година. А Здравната каса настоява те да бъдат по-малко и принуждава болниците да се простят с нивата си на компетентност.

Първата по рода си школа по китайски език отваря врати в Бургас

24.02.2013

Заглавие новина

Китайка ще обучава бургазлии на родния си език в първата по рода си езикова школа в морския град. 25-годишната Менг Лу ще стартира проекта „Experience Chinese” от КЦ „Морско Казино” на 1 март с редица събития, чрез които присъстващите ще се докоснат до езика, бита и културата на Китай.

От 17:30 часа на Охлюва, бургазлии ще могат да се запознаят отблизо с бойните изкуства „Тай Чи” и „Винг Чун Куен”. Представители на бургаската школа „Ян стил Тайдзицюан Асоциация България” ще демонстрират част от най-използваните движения в древния метод, помагащ за редуциране на умората, свързване с висшето “Аз” и управляване на енергията Ци, която циркулира в тялото на всеки един от нас.

Демонстрация по „Винг Чун Куен” ще представят състезатели на клуб „Винг Чун Юнивърс – България”. Пред публиката те ще разкрият техники, построени на желязна логика, които са особено ефективни при близък бой.

След „ударното” начало гостите могат да се насладят на коктейл с ароматен зелен чай в зала „Петя Дубарова” на Казиното, придружен с мултимедийна презентация за Китай и ползите да се изучава китайски език от самата Менг Лу.

Веднага след това бургазлии ще се запознаят с хилядолетната традиция за управление на заобикалящата ги среда, чрез подреждане на пространството в дома или офиса, по известна като Фън шуй. Според китайското учение всяко жилище е жив организъм, чиято енергия има нужда да бъде хармонизирана всяка година според променящата се в зоните енергия, в зависимост от зодиакалния знак, в който попада Лунната година. Повече за изкуството присъстващите ще научат от Яна Вервак - единствената българка със сертификат по Фън Шуй от Академия WOFS на Гранд Мастър ЛИЛИАН ТУ, Малайзия. Официален гост на мероприятието ще бъде председателят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов. Входът е свободен. Презентациите ще бъдат на английски език, като е осигурен превод.

Група Силует с промоция на втория си албум днес в Бургас

28.12.2012

Заглавие новина

Дългоочакваният албум на бургаската рок банда Силует ще бъде представен за пръв път пред публика. Промоцията ще се състои днес, 28 декември, от 22.00 часа, в бургаския клуб „Alive”.

Вторият албум на групата носи името „Look Inside Yourself” (Вгледай се в себе си) и съдържа 9 песни. Като цяло всички те са подбрани така, че връзката между тях не се губи, както и посланието - а именно „Вгледай се в себе си, намери истинските стойности и любовта”.

Музиката и повечето от текстовете на парчетата от новия албум са авторски, писани от бандата, но не липсват и текстове на английския текстописец Phil Jackson. Освен негови текстове, в албума има и песен написана от фронтмена бившата група Сафо, в момента на група Номадия - Владимир Михайлов. „Отново не изневеряваме на стила си и албумът звучи солидно - здрав саунд и тежък груув - изобщо як R’n’R”, споделят от бандата.

Група Силует е създадена през 1999 г. в град Бургас. Стилът й е оригинална смесица от класически и мелодичен рок, примесени с прогресив елементи. Рок бандата свири активно на клубната сцена и e получила множество награди за оригиналната си музика. По пътя си Силует са участвали на много фестивали в страната и чужбина, на част от които са били и хедлайнери.

В момента бандата е в състав Марияна Добрева - вокал, китара и клавишни, Мария Дюлгерова - бас китара и вокал, Мартин Профиров - барабани и звук, Богдан Димитров - китара и Михаела Ненова /от месец май вече Михайлова/ - цигулка, перкусии и клавишни.

МБАЛ "Дева Мария" ще съди НЗОК за 27 500 лева

25.10.2012

Заглавие новина

МБАЛ „Дева Мария” ще съди здравната каса, обяви Семир Абумелих, собственик на лечебното заведение. Искът е на стойност 27 500 лева и е заради неизплатени средства по клинична пътека 193. „Самото основание произтича от закона за задълженията и договорите, в случая договор със здравната каса, по силата на който тя се задължава да заплаща извършените от нас услуги по конкретни клинични пътеки. В случая става въпрос за клинична пътека 193, която ние сме извършили по един иновативен метод, но експертите в здравната каса са приели, че ние не сме изпълнили тази оперативна намеса, по алгоритъма на клиничната пътека, с което ние сме категорично несъгласни. Парадокса е, че при 36 случая извършени по един и същи метод, 25 не са признати от здравната каса, а останалите са признати и за тях е заплатено”, заяви адвокат Богданов.

Междувременно стана ясно, че е входирано в съда „Сдружение на бургаските болници” и до месец всички болници в града ще се обединят срещу „мародерстването” спрямо всички тях от страна на НЗОК. „Здравната каса вече прекалява с глупостите”, коментира Семир Абумелих. По думите му проблемите с касата са по три теми. „Първата е следната... ако дойдете в МБАЛ „Дева Мария” или в държавната болница да се лекувате от съдов проблем по 193 пътека няма да бъде платено вашето лечение на болницата. Ако отидете да се лекувате в София, по същата пътека и при същия лекар, само че в столицата, ще бъде платено на болницата. Пълен абсурд! Местната здравна каса решава и казва, че тази методика за лечение на пациентите не я признава и няма да плати. Софийската здравна каса казва „Да, правилно…” и си плаща на болниците. Затова сме решили този път да не си мълчим и да подписваме актове някакви, защото някой е решил, а завеждаме дело, в понеделник внасяме иск в съда.

Втората тема е, че здравната каса дължи на болниците в Бургаско общо около 4 млн. лева. Някой чиновник е решил, че толкова трябва да бъде бюджетът в Бургаска област за лечение на пациентите. Ние си вършим работата, хората идват лекуваме ги, но ние не съвпадаме с цифрата, която е подадена от чиновника. Разликата не се плаща. Питам каква е тази логика – пациентът си е платил осигуровките, аз съм си свършил работата, а този, който е взел парите не иска да плаща за услугата. Това си е чиста измама. Резултатът е, че здравната каса дължи на МБАЛ „Дева Мария” 985 940 лева. В момента ние сме теглили кредит, за да покрием разходите и липсата на тези пари с две думи аз играя спонсор на здравната каса. Всички бургаски болници сме спонсори на здравната каса, поне това показва фактологията”, категоричен е Абумелих.

По думите му най-вероятно това се прави, защото от касата имат съмнение, че болниците ги мамят с фалшиви пациенти. „Давам им данните на нашите пациенти, които сме излекували, с телефоните, да им се обадят. Ако има някой, който е фалшив, не само не ми плащайте, но и ви давам ключовете за болницата. Но ако не са фалшиви и ние сме си свършили работата, защо да не ни платите? Отговорите винаги са били „Като не ти харесва какво ще направиш?”, коментира още шефът на МБАЛ „Дева Мария”.

Тези дни ще се проведе кръгла маса с депутати, министър Атанасова и представители на здравната каса, за да стане ясно каква е логиката на всички тези дейности. „Ако ще продължава тази тенденция „Като не ти харесва какво ще направиш?” ще преминем на фаза 2 с други мерки. Но това е абсолютна несправедливост за цялата Бургаска област. Може да има и намесени софийски интереси, защото в Бургас, ако няма пари бургазлията ще иде да се лекува в София”, допълни Абумелих. Той отправи и остри критики към методиката, по която ще работят болниците и Здравната каса от следващата година. Според него механизмът, че парите ще следват пациента е пълна лъжа.

„Има едно предложение на здравната каса за работа на болниците от 2013-а. Целите на предложението включват системата „парите следват пациента”, което е хубаво. Своевременно и качествено обслужване на здравноосигурените лица, своевременно отразяване на информацията за пациентите, реално разпределение на средствата по области, ефективно функциониране на лечебните заведения – аз това го подкрепям на 100 % и няма някой, който е трезво мислещ, да каже това са нереални неща. И какво става... Някой иска да вкара правителството в капан. Реализиране на механизма парите следват пациента – абсолютна лъжа! Доказателство за това е на страница 8, на тяхното предложение: „Парите следват болниците”. По този начин всички болници ще бъдат вземани на концесия. Защото на болниците ще им е задавана предварително дейността, примерно ние ще имаме право да лекуваме 10 инсулта през годината. Недай си Боже някой получава инсулт и идва при мен и аз му казвам ами ти си 11-ият, бързо бягай виж къде има свободно място. Вкарват пациента в един капан, който не е ясно въобще защо го правят. Като в същото предложение до този момент, страница 8, всички е страхотно”, заяви Абумелих. Според него едната теза е, че това се прави с цел да се контролират болниците, а другата с цел болниците да си плащат на чиновниците за допълнителни лимити.

МБАЛ "Дева Мария" се оборудва с последно поколение хистероскоп

04.07.2012

Заглавие новина

С последно поколение апарат за детайлен преглед на вътрешността на матката се оборудва преди дни АГ отделението към болница Дева Мария - Бургас. Апаратът се нарича хистероскоп и засега е единственият от този клас в областта. Това е изключително ценна придобивка за болницата, тъй като позволява детайлен панорамен оглед с оптичен телескоп на маточната кухина, съчетан с възможност за отстраняване на тъкани от нея.

По време на процедурата може да се вземе биопсия - малко парченце от тъканта за изследване. Така може да се потвърди или отхвърли съмнение за злокачествени заболявания, преди да се приложат по-травматичните методи за диагностика. Ако се окаже, че не са нужни, пациентката може да си спести страданията.

„Този ендоскопски метод е най-точният - златният стандарт за диагностика на заболявания на маточната кухина. Телескопът на апарата се въвежда през влагалището и може да покаже с добър образ миомни възли, карциноми, полипи, стари сраствания, а също и премахването на вътрематочна спирала, която не може да бъде отстранена по стандартния начин или е счупена. Чрез хистероскопа може да се провери и проходимостта на маточните тръби.” – уточни предимствата на апарата д-р Мирослав Минчев – началникът на АГ отделението в болница „Дева Мария”.

За извършване на хистероскопия доскоро се налагаше пациентката да бъде под обща упойка. Най-често се използваше краткотрайна венозна анестезия. Този последен модел хистероскоп е толкова тънък, че проникването му в матката не причинява болка. Поради това не се налага да се прилага пълна анестезия на пациентката, за да се вземе материал за диагностициране. Уредът е с много малък диаметър на оптиката, което не изисква предварително разширяване на цервикалния канал, за да се стигне и огледа маточната кухина. С него може да се види карцином в много начален стадий, с големина 1-2 мм, тъй като оптиката на апарата е свързана с камера, която предава образа на екран и го увеличава над 20 пъти.

„Съвременният хистероскоп е истински триумф на високите технологии в медицината. Само през 2012г. в МБАЛ „Дева Мария” съм вложил близо 3 млн.лв. в нова апаратура от най-висок клас. Това прави лечебното заведение една от най-модерно оборудваната и динамично развиваща се болница в страната. В нея ще продължава да се развива наука , да се привличат нови високоспециализирани лекари и да се влагат средства в ново оборудване въпреки всичко. Ние сме частна болница и не получаваме дотация от страна на държавата. Хората трябва да знаят, че Бургас е с най-малък прогнозен бюджет спрямо всички големи области в страната. Към момента болница „Дева Мария” има неплатени сметки от Здравната каса на стойност над 850 000 лева, т.е. ние сме излекували 860 пациенти, на които държавата не е платила за тяхното лечение. Въпреки това ние няма да се откажем, продължаваме напред”, обеща Семир Абумелих – собственик на болницата.

Обща снимка събра усмивките на родените в МБАЛ "Дева Мария" деца

03.06.2012

Заглавие новина

Стотици деца и техните родители се събраха днес в Морската градина на Бургас за празника на детската усмивка, организиран от МБАЛ „Дева Мария”. Мероприятието се провежда като подарък за Деня на детето, но умишлено бе изместено с 2 дни поради лошите метеорологични условия на 1 юни.

Музика, забавни игри и подаръци зарадваха малчуганите още на входа на детската площадка. Главният лекар на МБАЛ „Дева Мария” д-р Снежа Згурова отправи своето послание към най-малките, като им пожела „да са здрави, щастливи и все така усмихнати, а на родителите им – никога да не губят детското в себе си”. Веднага след това всички присъстващи се наредиха за обща снимка, която събра вече порасналите личица на родените в МБАЛ „Дева Мария”. Всички снимки от мероприятието са качени във фейсбук страницата на болницата, откъдето родителите могат да ги изтеглят или споделят с приятелите си.

На празника присъстваха и много двойки близнаци. Болницата е предпочитано място за раждане не само заради добрите си условия, но и заради високото ниво на Неонатологичното отделение. Средно на месец се раждат над 110 деца, като между 3 и 5 от тях са близнаци. От създаването си до сега близо 3000 бебета са проплакали в Родилното отделение на МБАЛ „Дева Мария”.

Специално за да се срещнат с екипа, който се е погрижил за техните новородени, дойдоха и няколко семейства от Варна, Сливен и Карнобат, които изказаха своята благодарност и признателност към неонатологичния екип на болницата. „Днес сме тук и на лицето на двугодишната ми дъщеря грее усмивка, благодарение на тези невероятни специалисти, които спасиха и дадоха втори живот на моята Сиси” – каза през сълзи майката на малката Сияна от Сливен, която се роди едва 1,100кг, а сега е здраво и щастливо дете.

Пълна промяна за МЦ "Света София"

27.02.2012

Заглавие новина

Медицински център “Света София” е едно от първите частни здравни заведения в Бургас. Целта на основателите е клиниката да се утвърди с безкомпромисното качество на предлаганите услуги и различното отношение към своите пациенти.

С цел модернизиране и улесняване на достъпа в лечебното заведение, то ще бъде изцяло ремонтирано, като ще се започне от външната фасада на клиниката, след това ще се обнови и интериорът. Предвиден е и асансьор, който ще улесни достъпа до рентгеновия и ортопедичния кабинет. Същевременно поетапно ще се смени и медицинската апаратура в лечебното заведение с нова авангардна, от водещи световни производители.

С първият такъв апарат вече се сдоби Очния кабинет в клиниката. Това е новият последен модел уред за измерване на очното налягане на “Canon”. Апаратът разполага с тонометър и пахиметър и дава изключително точна и вярна диагностика. Предимството му е, че изследването се прави без нужда от анестезия, напълно безболезнено за пациента, не води рискове от зарази, тъй като е безконтактен. Уредът е напълно автоматизиран и с натискането на един бутон намира сам окото и дава абсолютно точен резултат.

Уникалното на този уред е, че при измерването на очното налягане, той взема предвид и дебелината на самата роговица, което не позволява отклонения от точната диагностика. “„Медицинско обслужване на европейско ниво” не е само наше мото, но и политика на работа. За 10г. сме доказали, че работим с голям професионализъм и в полза на нашите пациенти. Грижата за тях е приоритет за нас и ценим техните нужди”, заяви собственикът на МЦ „Света София” и МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих.

За да се запази нивото на обслужване и предлагане на качествени здравни услуги е предвиден бюджет за модернизиране на всеки един кабинет с нова медицинска апаратура и привличането на хабилитирани лица, които да осъществяват прегледи и консултации.

Бургаската рок банда Силует с предизвикателство към феновете

17.02.2012

Заглавие новина

Бургаската рок банда Силует обяви конкурс за обложка на новия си албум. Работното заглавие на проекта носи името на песента „Share Your Love”, чийто клип групата представи в края на миналата година пред стотици фенове в столицата.

Песните за албума са почти готови и почитателите на рока могат да ги чуят, за да черпят свежи идеи за облика на обложката. Феновете имат пълната свобода да творят до 15-ти април, когато е и крайният срок на конкурса. Визуалните си идеи могат да изпращат на e-mail: siluet@abv.bg, както и да споделят на стената на фен страницата в социалната мрежа Фейсбук. За победителя, чийто обложка ще бъде избрана, е предвиден подарък-изненада.

Музиката и повечето от текстовете на парчетата от новия албум са авторски, писани от бандата, но не липсват и текстове на английския текстописец Phil Jackson. „За нас е важно хората да се докоснат до музиката ни, да я усетят, а направата на обложката е начин ние да получим обратна връзка на емоциите, които сме породили у тях”, споделят от рок бандата.

Група Силует е създадена през 1999 г. в град Бургас. Стилът й е оригинална смесица от класически и мелодичен рок, примесени с прогресив елементи. Рок бандата свири активно на клубната сцена и e получила множество награди за оригиналната си музика. По пътя си Силует са участвали на много фестивали в страната и чужбина, на част от които са били и хедлайнери.

В момента в бандата е в състав Марияна Добрева - вокал, китара и клавишни, Мария Дюлгерова - бас китара и вокал, Мартин Профиров - барабани и звук, Богдан Димитров - китара и Михаела Ненова /от месец май вече Михайлова/ - цигулка, перкусии и клавишни.

Ако си познаете снимката - печелите!

07.01.2012

Заглавие новина

Дългоочакваният момент настъпи... След има няма два абзаца ще разберете при кои от участниците в конкурса „Коледни спомени с „PoligrafF”” отиват наградите. В конкурса участваха 30 коледни фотоса предоставени ни от читатели на информационния ни сайт. Благодарим на всички участници, че направиха фейсбук страницата ни по-чаровна и по-празнична.

Жури в състав Цеца Алексова /кореспондент на Нова ТВ/, Дора Арабаджийска /маркетинг мениджър на х-л Мираж/ и Калоян Спасов /фотограф и управител на 360.BG/ имаше не леката задача да определи победителите.

В категория „Моите първи коледни спомени” победители са снимките изпратени от Димитринка Ангелова, Евгения Иванова и Дияна Щерева. Те получават специални семейни фотосесии дело на известния бургаски фотограф Калоян Спасов.

В категория „Семейни коледни спомени” победители са снимките изпратени от Павлина Атанасова, Ивайло Долчинков и Жени Димитрова. Наградата в категорията са 3 куверта за вечеря за двама в четиризвездния ресторант на хотел „Мираж”, град Бургас.

Победителите ще бъдат уведомени чрез лично съобщение в социалната мрежа кога и как да си получат наградите. В случай, че победителите не са от Бургас и нямат път насам, могат да подарят наградата си на свой роднина или приятел!

По думите му „българинът бива облаган, дран по няколко пъти, за сметка на тези, които имат големите пари и възможностите за много по-силно участие в данъчното облагане.

Споделяш коледни спомени и печелиш

28.11.2011

Заглавие новина

Коледа наближава, а с нея идват и подаръците! Дядо Коледа остави в редакцията ни куп изненади за тези от вас, който участват в най-новия ни фотоконкурс. Задължително условие е снимките да носят в себе си коледния дух, без него не се приемат :)!

Конкурсът „Коледни спомени с „PoligrafF”” e разделен в три категории:

В категория „Моите първи коледни спомени” можете да участвате със снимки на вашите деца. На снимката може да присъстват само бебчетата и/или по-големи деца, но се приемат и фотоси с млади семейства и техните съкровища! Наградата в тази категория са 3 специални семейни фотосесии дело на известния бургаски фотограф Калоян Спасов.

В категория „Семейни коледни спомени” може да участвате със снимки, на които присъства цялото семейство, с романтични или забавни коледни фотоси. Тази категория е за всички влюбени двойки, без значение от тяхната възраст! Наградата в категорията са 3 куверта за вечеря за двама в четиризвездния ресторант на хотел „Мираж”, град Бургас.

Последната трета категория, носи името „Нашата фирмена Коледа”. Тук право на участие имат всички фирми на територията на страната. Три от тях ще спечелят по 1 месец безплатна банер-реклама в информационен сайт „PoligrafF”, както и безплатен ВИП фирмен профил за цяла година! Приемат се снимки на коледни партита и въобще всякакви коледни снимки свързани с фирмата и служителите й.

Ако наградите са ви заинтригували и се питате как да участвате, ето и условията:

1. Харесайте ни във Фейсбук!

2. След като сте харесали страницата, поставете своята снимка на стената, като не забравяте да напишете имената си и категорията, в която участвате!

Допълнителни условия:

1. Един Фейсбук профил може да участва само с една снимка и само в една от категориите!

2. Участвайте с реални профили, за да си получите наградите след това, тъй като те ще бъдат предоставяни, чрез сверка на имената в социалната мрежа и в личната карта!

3. Ако участвате в третата категория и нямате фирмен профил в социалната мрежа, участвайте с реален профил като под снимката освен имената си и категорията, напишете и фирмата, чийто представител сте!

4. Победителите ще бъдат избрани от жури, а не чрез харесвания в социалната мрежа!

5. Снимки на голи деца и възрастни няма да бъдат публикувани и ако такива биват поставени в социалната мрежа, ще са изтривани от администраторите на страницата!

6. Конкурсът започва от 28.11.2011 година и завършва на 28.12.2011 година.

7. Победителите ще бъдат обявени до 7-ми януари 2012 година! С тях ще се свържем чрез Фейсбук, за да обясним кога и къде могат да получат наградите си!

Сидеров: Кандидатите на "АТАКА" са нови лица, незамесени в далавери

11.10.2011

Заглавие новина

Успехът от предишните избори за ПП „АТАКА” в Бургас може да се повтори, въпреки че телевизия „СКАТ” продължава да сипе злоба по мен и по политическата сила. Това заяви, по време на пресконференция в града, лидерът на партията и кандидат за президент Волен Сидеров.

Той подчерта, че кандидатите за общински съветници на „АТАКА” са нови лица, хора с квалификация, незамесени в далавери. „Разчитаме на здравия разум, на това, че бургазлии не са се поддали на пропагандата и хуленето по „АТАКА” и смятам, че ще има неприятни изненади на тези избори както за ГЕРБ, така и за тези партийки, които се създават само и само да ни очернят”, заяви пред журналисти Сидеров.

По думите му управляващата партия ГЕРБ се страхува от евентуален балотаж на президентските избори с „АТАКА” и затова е включила в кампанията си цял арсенал от медии, които да работят за интересите им. „В Бургас срещу мен и ПП „АТАКА” се води злостна кампания още от 2005 година. Това се прави защото управляващата партия се страхува, че на балотаж срещу Росен Плевнелиев ще се изправя много вероятно аз, а не безпомощният Калфин или още по-безпомощната Кунева. При този вариант Плевнелиев получава противник срещу който не може да издържи и е много вероятно да загуби.

Управляващата партия ГЕРБ е включила в кампанията си срещу мен и местни медии, телевизии, кабелни оператори – целия арсенал. Това се прави задкулисно, защото практиката на ГЕРБ е такава”, категоричен е Сидеров.

По-рано в Бургас кандидатът за президент на България се срещна със симпатизанти на партията. Пред тях той заяви, че държавният глава трябва да бъде с патриотични възгледи и да знае как да отстоява националните интереси. Според него е време за решителни действия.

„Подкрепяхме ГЕРБ достатъчно, но от тук нататък се изискват решителни действия. И за циганската престъпност, и за промяна в икономическия модел на България, и за прекратяване на договорите с ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН и фирмата, която източва златото на страната ни, и за връщането на българската икономика в български ръце. Това е нещото, което трябва да се направи незабавно, за да имаме утре пари за пенсии, да имаме пари за здравеопазване и за всички нужди на държавата”, обоснова се Волен Сидеров.

По думите му „българинът бива облаган, дран по няколко пъти, за сметка на тези, които имат големите пари и възможностите за много по-силно участие в данъчното облагане.

„Тези неща трябва са се променят. България трябва да има за президент българин националист, който да знае как да защити интересите на страната ни. Аз претендирам, че съм този човек”, заяви Сидеров и завърши с призива „Днес - президент националист, утре - правителство на националисти!”.

Всички хубави неща в Бургас са факт благодарение на "АТАКА"

03.10.2011

Заглавие новина

Всички хубави неща, които са се случили в Бургас, са благодарение и на ПП „АТАКА”. Това заяви на днешната пресконференция кандидатът за кмет и водач на листата за общински съветници Димчо Грудев.

„Всеки, който следи работата на Общинския съвет, знае че всичко ново и хубаво случващо се за благото на града ни се дължи на активността на нашата политическа сила. В Бургас управляващата партия няма мнозинство и благодарение на нашите гласове са станали факт всички хубави нещa”, допълни Грудев.

По време на срещата с медиите бяха представени и кандидатите за общински съветници, които са 21 души. Цел на партията по думите на водача на листата, са резултатите от предходните местни избори за ПП „АТАКА” да се повторят.

„Листата е съставена от достойни хора. В по-голямата си част, те са млади и образовани и аз виждам в тях бъдещето на града”, категоричен е Грудев. Tой уточни, че листата е подредена след анализ на база обща оценка за дейността на всички членове на партията.

По статистически данни Бургас е столица на ПП „АТАКА”. На местните избори през 2007 година партията става втора политическа сила в града. „АТАКА” получава подкрепата на 22,84 % от гласуващите на първи тур и се явява на балотаж за кметското място.

Стойновски сложи официален старт на кампанията си с концерт на Миро

02.10.2011

Заглавие новина

Предизборната кампания на кандидата за кмет на Бургас Ваклин Стойновски от КП “Ваклин Стойновски за Бургас” започна с концерт на обичания български певец Миро. Стойновски каза, че е заложил на хубавата българска музика пред чалгата, защото като кмет ще държи на стойностните културни прояви.

Стартът на кампанията му съвпадна и с Международния ден на музиката. От трибуната Стойновски поздрави и всички възрастни хора, тъй като вчерашният 1 октомври е обявен за Ден на възрастните. Той каза пред избирателите, че през последната година е имал възможност да посочва грешките на управляващите, чиято опозиция е бил, и че сега за разика от други кандидати за кметския стол, не му се налага да започва само за предизборната кампания, да го прави.

Стойновски, който се явява на изборите с бюлетина №29, призова събралите се пред сцената до бургаския Часовник да гласуват за него, както и за общинските съветници от листата, на която той е водач.

„ Тази листа ще работи за вас в Общинския съвет”, каза кандидатът за кмет. Той представи час от листата си, която се състои от 21 души. Стойновски акцентира пред бургазлии на няколко от нещата, които смята да реализира като кмет на Бургас. Силни аплодисменти го подкрепиха, след като декларира, че гарантира да осигури по 2 000лв. от общинския бюджет за всяка българска майка при раждане, при навършени от нея, при първо раждане 20 години.

„Искам в нашите училища да има български деца”, апелира Стойновски. За всичките 21 човека от листата, Ваклин Стойновски каза, че са изявени личности, които са се доказали. Той представи всеки един от тях с по няколко думи и посочи, защо се е спрял именно на него.

Татяна Алексиева с най-вълнуващата лятна емоция

6.08.2011

Заглавие новина

Татяна Алексиева е безспорен победител в конкурса “Улови лятна емоция” на информационен сайт „PoligrafF”. Жури в състав Веселин Максимов /радио Дарик/, Десислава Генева /Gramofona.com/, Лора Стаматис /кореспондент на bTV/ и Румяна Емануилиду /отговорен редактор на в. “Фактор”/ имаше не леката задача да определи най-вълнуващата лятна емоция.

Снимката на победителката се съревноваваше с над 30 емоционални фотоса изпратени от читатели на „PoligrafF”. Сега на Татяна не и остава нищо друго освен да полее победата с любим човек в четиризвездния ресторант на хотел „Мираж”, град Бургас.

Екипът ни благодари на всички участници в конкурса, тъй като техните емоции ни завладяха и направиха летните ни дни по-усмихнати!

Улови лятна емоция!

4.07.2011

Заглавие новина

„Нека да е лято... само да е лято” – е вече е лято и емоциите се препичат под жаркото слънце, а вие получавате едно предизвикателство от екипа на информационен сайт „PoligrafF”.

Наближава време за дългоочакваната лятна почивка - най-накрая ще си отдъхнете от сивото ежедневие, от работата и ще прекарате дните с любимите си хора. През този период на емоции улови една или няколко и ги сподели с читателите на „PoligrafF”. Своите летни преживявания в снимки и клипчета изпращайте на e-mail адрес: info@poligraff.net или info.poligraff@gmail.com.

Вашите емоции ще споделяме на стената във Facebook фен страницата на „PoligrafF”, а най-добрите от тях ще публикуваме в информационния ни сайт. Жури от журналисти ще избере най-вълнуващата снимка или видеоклип, а победителят ще спечели вечеря за двама в четиризвездния ресторант на хотел „Мираж” в Бургас.

Конкурсът започва от днес, 4 юли, и ще продължи до 4 август.

Модерна площадка събра стотици деца за празника

01.06.2011

Заглавие новина

Стотици деца с родители дойдоха днес на откриването на обновената детска площадка в Морската градина. Празник с много игри и музика посрещна малчуганите, които бързаха да пробват модерните люлки, пързалки, и всички останали атракции, които предлага площадката. Възобновената детска площадка, любима на поколения бургазлии, откри кметът на Бургас Димитър Николов. Детското парти е подарък за децата от Община Бургас, Болница „Дева Мария”, Philips Avent България, Happy Bar&Grill и Първа частна детска млечна кухня „Бамбини”.

Пред репортер на „PoligrafF” малките палавници се надпреварваха да разкриват, какво искат да получат за днешния празник. Сред желанията бяха преди всичко играчки, домашни любимци, книги, балони и различни лакомства. Някои от децата си пожелаха кризата да свърши, за да имат мама и татко „парички” за повече подаръци.

Своето послание към малчуганите отправи и собственикът на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих. Той пожела на децата „Да са здрави, щастливи, да бъдат отличници и да слушат родителите си!”.

Много майки бяха приятно изненадани от срещата си със старшата акушерка на “ отделението по “Неонатология” в МБАЛ „Дева Мария” Светлина Николова, която беше избрана за акушерка на годината, и се възползваха от възможността да и зададат въпроси, които ги вълнуват.

Припомняме ви, че обновената площадка е най-старата в града, строена още през 60-те години на миналия век. През 2010 г. държавата прехвърли собствеността върху терена на Общината. Със средства от общинската капиталова програма, осигурени на два етапа – през 2010 г. и 2011 г., мястото беше благоустроено и напълно преобразено. Всички детски съоръжения са изработени от изключително висококачествени материали, със специално покритие, устойчиво на влага. Ремонтът е на обща стойност 195 000 лв.

Най-усмихнатите календари за 2011-а вече факт

19.01.2011

Заглавие новина

Най-усмихнатите календари за Новата година са вече факт, съобщават от МБАЛ „Дева Мария”, Бургас. Родителите на участниците ще получат обещания безплатен календар още днес. При желание от тяхна страна могат да закупят неограничено количество от „бебешките усмивки”, с които да зарадват баби, дядовци, роднини и приятели. Календарите ще се продават на цена от 6 лева.

Подаряването на календарите ще става на рецепция в болничното заведение. Там майката трябва да представи личната си карта, за да се проверят данните в архива на болницата. Ако майката на участвалото дете е възпрепятствана и не може да присъства на място, календара може да получи бащата, но преди това трябва да даде трите имена на майката и ЕГН за справка в архива. Друг не може да получи безплатния календар полагащ се на съответното семейство.

След проверка на личните данни и подпис получавате безплатен календар „12 бебешки усмивки”. На рецепция ще може и да закупувате календарите на цена от 6 лева. От МБАЛ „Дева Мария” гарантират, че годината се очертава усмихната!

Припомняме, че близо 4 седмици родителите имаха възможност да поставят снимки на своите малки съкровища във Фейсбук страницата на конкурса, която събра повече от 25 000 почитатели за отрицателно време. В началото правилата гласяха, че само „12 бебешки усмивки” ще красят календара на отделението, но след решението на собственика на лечебното заведение Семир Абумелих, нещата се промениха. Сега снимките на близо 500 бебета, родени в МБАЛ „Дева Мария” са поставени на календара.

Близо 500 бебешки усмивки с място в календара на МБАЛ "Дева Мария"

12.12.2010

Заглавие новина

Близо 500 бебешки снимки ще намерят място в календара за 2011 на родилно отделение на МБАЛ „Дева Мария”- Бургас. Близо 4 седмици родителите имаха възможност да поставят снимки на своите малки съкровища във Фейсбук страницата на конкурса, която събра повече от 25 000 почитатели за отрицателно време. В началото правилата гласяха, че само „12 бебешки усмивки” ще красят календара на отделението, но след решението на собственика на лечебното заведение Семир Абумелих, нещата се промениха. Сега снимките на всички бебета, родени в МБАЛ „Дева Мария”, ще бъдат поставени на календара.

След близо седмица на многобройни проверки в болничните архиви, стана ясно че повече от 1000 снимки са на деца, които са родени в София, Варна, Добрич, Русе, Плевен, Пловдив, Сандански и други градове на страната, но не и във ветренската болница. Желанието на родителите да покажат своите прекрасни малчугани бе толкова силно, че понякога пропускаха да се запознаят с условията на конкурса и ги нарушаваха, споделят организаторите. Задължително условие бе децата да са родени в МБАЛ „Дева Мария” и към снимките да бъдат изписани името, фамилията и точната дата на раждане на детето, за да се направи проверката в архивите.

Конкурсът „12 бебешки усмивки” приключи, но все още интересът не спира и родители продължават да поставят снимки на децата си на страницата в социалната мрежа. Тези снимки няма да бъдат поставени на календара за 2011, но от МБАЛ „Дева Мария” предвиждат този конкурс да стане ежегоден и догодина всички, пропуснали шанса си, да имат възможност и да участват.

Търсят се най-оригиналните послания за "Истинската Коледа"

02.12.2010

Заглавие новина

Идват празници и куп картички за надписване! Чудиш се какво да напишеш на тях и този път? Просто ще вземеш нещо готово от нета? Да и това е вариант, но не и тази година.

“PoligrafF” те предизвиква! Участвай в конкурсa на “Детекторът на истината”! Сътвори най-оригиналното Коледно послание за “Истинската Коледа” и спечели вечеря за двама в х-л “Мираж” гр. Бургас.

Какво трябва да направиш ли? Лесно е! Усамоти се за минута две и измисли най-оригиналното послание, което би искал да получиш за Коледа, получавал си или желаеш да подариш на баба си, рок идола си или на когото ти хрумне. Когато си готов влез в страницата на конкурса в социалната мрежа Фейсбук и го публикувай под една от трите снимки на конкурса, в зависимост от това какво послание си написал.

Фенове на страницата ще могат да гласуват за предложенията, които им допадат най-много. Гласуването става чрез „Харесване“. Един от всички, събрал най-много харесвания за посланието си ще бъде обявен за победител в категорията, в която е участвал. Общо трима ще бъдат щастливците, които ще спечелят вечеря за двама на 23 декември в четиризвездния ресторант “Мираж”.

Коледата може да бъде истинска, ако вие сте такива! Докажете го!

Условия за участие:

1.Можеш да участваш в конкурса като посетиш страницата на „PoligrafF” в социалната мрежа Фейсбук. „Харесай страницата”, след това отиди на раздел „Снимки” и там ще намериш албум „Конкурс Истинската Kоледа”. В албума има три снимки, по една за всяка категория. Остава само да поставиш своето послание като коментар!

2.Всеки може да участва и в трите категории, но само с по едно послание за категория!

3. Възрастови ограничения – 14+

4.Посланията трябва да са забавни, но в никакъв случай арогантни или цинични. Подобни послания ще бъдат трити от администратора на страницата.

5.Нецензурни думи, се изписват по следния начин - първа буква последвана от символ (*), обозначаващ броя на останалите букви в думата , ще се сетим за какво иде реч!

6.Посланията слагайте само под снимките в албума “Конкурс Истинската Коледа”. Послания поставяни на стената на “PoligrafF” ще бъдат изтривани!

7.Може да агитирате своите Фейсбук приятели да гласуват за вас, като харесат коментара ви под снимките.

8.Крайният срок за гласуване е до 10:00 часа на 21 декември 2010 година. След това победителите ще бъдат обявени на страницата на е-вестника, както и на стената във Фейсбук.

9.За да получат наградата си – куверт за вечеря за двама в ресторант „Мираж”, тримата победители трябва лично да дойдат в редакцията на „PoligrafF” на ул. „Струма” 50, гр. Бургас и да носят документ за самоличност, за да удостоверим истинността на Фейсбук профила му.

Семир Абумелих: Всички деца печелят в конкурса за бебешка усмивка

14.11.2010

Заглавие новина

„Всички деца печелят и всички техни снимки ще бъдат поставени на календара ни”, това соломонско решение взе собственикът на МБАЛ „Дева Мария”, Семир Абумелих, след среща с родители и майки-членове на настоятелството в болницата. „Конкурсът „12 бебешки усмивки” бе направен с единствената цел да се покажат прекрасните деца, родени в нашата болница. От самото начало бяхме решили да направим два вида календари един с 12-те победители и втори с абсолютно всички бебета участващи в конкурса. Вторият календар, бе пазен в тайна, за да бъде изненада, но някакси вие изненадахте нас! Хубавият конкурс се опорочи с множеството нелепи коментари и агитационни линкове от най-различни хакери. Лошото е, че се стигна и до агресия, за която ми съобщиха родители на участниците в конкурса. По тази причина съм принуден коренно да променя условията на конкурса”, категоричен бе инвеститор номер 1 за града.

В новите условия е посочено, че срокът за поставяне на снимки на стената на конкурса във Фейсбук се удължава до 20 ноември. Това се прави, за да имат възможност още от майките раждали в МБАЛ „Дева Мария” да поставят снимка на своето дете. Остава условието, че се участва само с една снимка, която не трябва да е на голо или частично облечено бебе. Родителите имат избор да преценят коя снимка на детето си да поставят на стената в социалната мрежа, като се очаква, това да е най-чаровният фотоспомен, без значение дали детето е усмихнато или не е. Условието, че децата трябва да са родени в МБАЛ „Дева Мария” остава задължително. Гласуването отпада. Заедно с това отпада и следенето на агитационните линкове и коментарите в конкурса.

„Когато календарите бъдат готови, ще подарим календар на всяко дете, участвало в надпреварата. Считам, че това е най-справедливото решение!”, каза Абумелих.

Търсят звездите на новия календар на МБАЛ "Дева Мария"

27.10.2010

Заглавие новина

Фотоконкурс на тема „12 бебешки усмивки” организират от МБАЛ „Дева Мария”. От лечебното заведение търсят най-чаровните и фотогенични 12 бебета, които ще получат специална фотосесия и ще бъдат звезди на новия календар на Родилно отделение.

Всеки родител може да изпрати само по една снимка на малкото си съкровище на e-mail: bebeshki.usmivki@saintsofia.com или да постави директно снимката във Фейсбук страницата на конкурса - „Конкурс 12 бебешки усмивки”. Освен снимката задължително условие, е да се изпишат името на детето, неговата възраст и месеца, в който е родено.

Конкурсът започва от днес, 27 октомври, и ще бъде изцяло провеждан в социалната мрежа Фейсбук. Снимки могат да се изпращат до 20 ноември 2010 година. 12-те избрани бебета ще бъдат обявени два дни по-късно. Изборът им ще бъде направен на базата на най-много „харесвания” от потребители на Фейсбук. Организаторите предупреждават, че снимки на голи деца няма да бъдат публикувани и ако такива биват поставени в социалната мрежа, ще са изтривани от администраторите на страницата!

Важно условие, е че във фотоконкурса могат да участват единствено деца, родени в МБАЛ „Дева Мария”, гр. Бургас.

Освен специална фотосесия избраните 12 бебета ще получат и много подаръци осигурени от болничното заведение.